иСербиа - Изложбе које студенти могу да посете у мају

Понуда изложби за мај поприлично је богата и разноврсна, а ми смо за вас издвојили само неке од најзначајнијих и најинтересантнијих, попут изложбе Тхе Гоод Вифе у Галерији уметничког центра универзитетске библиотеке „Светозар Марковић“ или изложбе Детињство је било лепше у Галерији Хаос.

Autor: Tanja Mijatović

Фото: Pixabay

У Галерији уметничког центра универзитетске библиотеке „Светозар Марковић“ (Булевар Краља Александра 71) је у току изложба Тхе Гоод Вифе, која је организована у оквиру Београдског месеца фотографије, аутора Деyана Цлемента, а можете је посетити до 13. маја.

<имг цласс="лфлоат" срц="хттпс://с28.постимг.орг/уаqфз1еп9/тхумб_1492420121-нова-з_ена.јпг" />

Фото: Urbanbug - Дело Деyана Цлемента

Изложба је део мултимедијалног пројекта покренутог 2015. године серијом ауто-портрета кроз које аутор даје својеврстан коментар на неповољан положај жене у савременом, али и даље доминантно патријахалном друштву, позивајући се притом на статистички поражавајуће податке који говоре о психичком и физичком злостављању жена.

У Галерији Графичког колектива (Обилићев венац 27) је крајем априла отворена изложба графика литванске уметнице Ирме Балакаускаите под називом „Стања“, коју можете да посетите до 13. маја. Ауторка у свом раду тежи синтези различитих сликарских техника, како би на изузетно експресиван и непосредан начин осликала емотивна стања која се у човеку рађају органски као вид спонтане реакције на окружење у коме се налази.

<имг цласс="рфлоат" срц="хттпс://с30.постимг.орг/с4јбв0јдт/ирма_индеx.јпг" />
Фото: Galerija Grafički kolektiv - Дело Ирме Балакаускаите

Ауторка је 2014. године добила престижну награду Графичког колектива на Другом међународном тријеналу графике у Београду, због чега су се њена дела нашла и на програму овогодишењег Трећег међународног тријенала графике. На централној изложби, од 27. априла до 22. маја, у Уметничком павиљону „Цвијета Зузорић“ биће представљени радови 286 аутора из 56 земаља, а међу њима и пет почасних излагача: Владимира Величковића, Миодрага Рогића, Велизара Крстића, Небојше Радојева и Милана Блануша.

У Галерији „Мали Сингидунум" (Кнез Михајлова 40) ће до 16. маја бити отворена изложба вајара Дарка Кузмановића под називом „Односи“, на којој ће бити представљени радови у којима аутор обрађује феномен комуникације, у различитим појавностима и видовима, приказан кроз различите односе фигура на платну.

<имг цласс="тфлоат" срц="хттпс://с28.постимг.орг/5уд5лхxсд/дарко_кузмановиц_биг1.јпг" />
Фото: Bulevar Umetnosti - Скулптуре Дарка Кузмановића

У истом простору можете између 22. маја и 2. јуна да посетите изложбу накита и модних детаља Јелене Стевановић, под називом „МеталОрганик“.

<имг цласс="тфлоат" срц="хттпс://с2.постимг.орг/ба75о8збт/дсцф4991а.јпг" />
Фото: Galerija „Singidunum" - Радови Јелене Стевановић

У Галерији Хаос (Доситејева 3) у току је изложба илустрација Душана Петричића. Изложба је отворена 25. априла, али је можете посетити до 20 маја. На овој изложби, под насловом „Детињство је било лепше“, Петричић се представља илустрацијама за дечје књиге и часописе, по којима је нарочито познат у иностранству. Изложени радови представљају илустрације из три књиге које су недавно издате у Канади, Човек са виолином (2013), Моје породично стабло и ја (2015) и Виолинска игра (2015).

У Галерији „Бартселона" (Десигн Дистрицт у Београду) можете између 8. и 20. маја да посетите изложбу фотографија Франческа Маркетија под називом Тхе Арт оф Спецтатинг. Серија фотографија настала је у „Викторија и Алберт” музеју у Лондону, кроз које аутор истражује феномен односа између уметничког дела и посматрача, тако што посматрача ставља у први план, као и сам чин посматрања уметничког дела у музејском простору. Крајњи циљ уметничког процеса био је покушај да се одговори на питање везе између живота и уметности: Да ли уметност имитира живот или живот имитира уметност?

<имг цласс="тфлоат" срц="хттпс://с11.постимг.орг/г2кг72зур/Излозба-_Тхе-_Арт-оф-_Спецтат2.јпг" />
Фото: Magazin Plezir

У Галерији Српске академије наука и уметности је у току изложба под називом „Градина на Јелици”, коју можете посетити до 21. маја.

<имг цласс="рфлоат" срц="хттпс://с28.постимг.орг/уипсрxвм5/2017_Јелица_Градина.јпг" />
Фото: Galerija SANU - Капител - Градина на Јелици

У оквиру изложбе представљени су археолошки налази – предмети свакодневне употребе (алат, покућство, накит, новац), камена пластика, амфоре и керамичке посуде – са локалитета Градина, на планини Јелици, у близини Чачка. Изложени предмети датирају из праисторијског, римског, рановизантијског и раносредњовековног периода.

У Историјском музеју Србије је у марту отворена изложба „Заоставштина Оље Ивањицки”, поставка сликарских, вајарских, дизајнерских, поетских и других уметничких радова и личних предмета Ивањицки, коју можете да посетите и током маја, а која ће бити отворена до новембра.

Важан део изложбе чине портрети бројних познатих личности из сфере науке, уметности и политике, циклус под називом „Рециклирана историја уметности”, са портретима славних уметника који су утицали на рад Ивањицки и триптих „20. век”, односно, серија портрета личности које су, према уметници, обележиле прошли век (Карл Саган, Мик Джегер, Нил Армстронг, Владимир Путин, Доналд Трамп, итд).

Поједини аспекти уметничког рада Ивањицки представљени су кроз интерактивну апликацију-инсталацију, коју је дизајнирао Борјан Побрић, док су текстови на поставци осмишљени тако да преносе документована размишљања уметнице о изложеним сликама.

<имг цласс="тфлоат" срц="хттпс://с2.постимг.орг/5ои3меу6x/Излозба-_Оља-_Ивањицки-слидер.јпг" />
Фото: Istorijski muzej Srbije

У Музеју историје Југославије (Ботићева 6) ће до 31. маја бити отворена изложба „Југо, моја Југо – гастарбајтерске приче”. Изложба је посвећена животу југословенских радника на привременом раду у Аустрији и Немачкој и припада ширем истраживачком пројекту, који је везан за два значајна датума: 50 година од потписивања Споразума о ангажовању радне снаге са Аустријом 1966. и са Немачком 1968. године.

<имг цласс="тфлоат" срц="хттпс://с30.постимг.орг/н1впнзо9д/имаге_1.јпг" />
Фото: Muzej istorije Jugoslavije

Изложба се састоји од три главне целине: „Трагови, Људи и Самоисторизација”. У целини „Трагови” груписани су историјски трагови – документи и предмети, који су били заборављени, а који су пронађени у историјским и медијским архивима, али и на бувљим пијацама. Гастарбајтерске приче у сегменту „Људи имају обрисе модерне” (анти)бајке у којој се многима пружила прилика за срећним крајем, али не без жртве и трајних ожиљака. Целину „Самоисторизација” чине фрагменти готових изложби некада организованих од стране ентузијаста који су пажљиво прикупљали и излагали документацију о организацији друштвеног живота и југословенским клубовима радника ван земље.


Извори: <а хреф="хттп://ввв.миј.рс/излозбе/442/југо-моја-југо-.хтмл">Музеј историје Југославије / <а хреф="хттп://имус.орг.рс/еxхибитионс/заоставстина-оље-ивањицки/">Историјски музеј Србије / Galerija SANU / <а хреф="хттп://плезирмагазин.нет/излозба-тхе-арт-оф-спецтатинг/">Магазин Плезир / Bulevar umetnosti / Galerija „Singidunum” / Urban Bug


Тања је студент, љубитељ уметности, воли да пише и да слободно време проводи са пријатељима.

***

Прочитајте и:

Kakvo je stvarno stanje inkluzije u visokom obrazovanju?
Trikovi za hvatanje beleški
Besplatne aplikacije i sajtovi za učenje jezika

***

Укључи се! Овај текст настао је нашом жељом да створимо алтернативни веб простор за студенте, где могу да пишу и информишу се о оним темама које сматрају важним. Уколико желиш да и ти пишеш за студентску рубрику, твоје идеје су добродошле! Није потребно претходно искуство, већ само заинтересованост за студентска питања. Да бисте се пријавили кликните OVDE. Пријем нових новинара вршимо до сваког првог дана у месецу!


Желим повремено да добијам мејлове од портала о вестима, најновијим конкурсима и активностима OVDE

Odricanje od odgovornosti

Коментари

ВЕСТИ