иСербиа - Ивана Јордан: Треба веровати у своје идеје

Ивана Јордан је српска певачица. До сада је снимила четири студијска албума, а добитница је преко 13 награда и признања за свој рад. Ове године, по други пут, Ивана Јордан је добитница Оскара популарности.

Autor: Ana Kotur

ФОТО: Facebook

За iSerbia portal, Ивана Јордан говори о томе колико је подршка најближих важна, о Оскару популарности, односно Првом Оскару Србије, као и о новом синглу „Мој анђеле“.

Када си открила свој таленат и да ли си од почетка свог музичког образовања имала подршку најближих?

Имала сам подшку родитеља утолико што су препознали моју повезаност са певањем и писањем песама па су ме уписали у музичку школу. Нису ме никада одвлачили од моје љубави према музици, а нису ни правили проблем кад сам сатима вежбала клавир или солфеђо. Моји родитељи нису мислили, нити очекивали да ћу се професионално бавити музиком и да ће то бити моја животна окупација. Тата је мислио да ћу се уденути у свету новинарства, а мама ме је видела као професорку, али ја сам имала потпуно друге снове. Хвала им што су то прихватили и били ми подршка. Тако да сам сама сањарила и пратила неки свој унутрашњи импулс.

Обично кажемо за децу да често не знају шта желе и да се тек током стручног образовања одлучују о будућој професији. Када си заиста схватила да је бављење музиком оно чиме би ти заиста желела да се бавиш у животу?

Одувек. Са девет година сам искомпоновала прву мелодију. Још у обданишту сам певала на приредбама и васпитачица је рекла родитељима: „Усмеравајте је на музику. Пазите да вам дете не промаши професију“, али мислим да је они нису озбиљно схватили.

Која су твоја задужења била на телевизији и радију Политика и какво искуство носиш са тог трогодишњег запослења?

Прво сам писала у часопису „АНА“. Имала сам своју сталну рубрику о музичким вестима. Онда сам почела да радим и на телевизији и радију Политика као музички сарадник. Бирала сам музику за емисије или за емитовање. Неколико пута сам и водила одређене емисије на радију. Са радошћу се сећам свега тога. Осећала сам се сјајно што сам већ у том седњошколском периоду почела да радим у озбиљном медију. Политика је тада била много јака кућа. Скоро сви данашњи најбољи новинари, водитељи и уопште телевизијски људи на разним телевизијама су тамо били на окупу.

Опробала си се и у улози новинара. Је л’ то значи да ти је ти је новинарство било хоби који си хтела да ускладиш са својим интересовањем према музици?

Заправо, хтела сам да будем модел и да научим да се шминкам. Зато сам отишла на разговор са тадашњом уредницом часописа „АНА“. После разговора она ми је рекла да ја заправо треба да пишем, а не само да се сликам и тако је на неки начин и кумовала мом бављењу новинарством.

<имг цласс="флоат" срц="хттпс://с17.постимг.орг/иq0х9хqу7/ивана_Јордан4.јпг" />

ФОТО: BG Online

Поред многобројних признања и награда, ове године добила си Оскар популарности. Да ли си очекивала награду с обзиром на то да њу додељује публика која често буде поприлично сурова?

Ох, дигла се прашина око те награде, као и разне полемике. Негде је то доста занимљиво, али објаснићу. То није Оскар популарности који је некад додељивала Илустрована политика, већ Први Оскар Србије који се додељује за допринос и истицање на јавној сцени. Као такав јесте пандан некадашњем Оскару популарности па се тако интерно и зове. Искрено веома ме је обрадовало кад су ме позвали да отворим тај догађај и будем један од добитника.

Остала си доследна свом стилу певања и односа према сцени. Колико мислиш да је тешко остати свој у музичком свету у Србији у којем владају потпуни фалш, промашај и шунд?

То се зове интегритет. Бити исти пред публиком као што сте и приватно. Никада нисам имала жељу да будем оно што нисам. Јесам желела бити боља и да надоградим себе у разним правцима, али да задржим себе у свему томе. Свакако није лако остати свој у свету који у сваком тренутку покушава да нас мења, одвоји од самих себе и да нас убаци у неке униформисане наметнуте токове. Постоји нешто на овом свету, а то је константа. Нешто што је вечно и што увек живи изнад свих пролазних трендова. Некад тише, некад јаче, али то је стуб опстанка свега. Та константа је искреност у ономе сто радиш, чиста душа, доброта. То нам чува сјај у оку да се не угаси од ужасне навале таласа простоте, ироније, зле намере, неукуса и глађу за примитивним сензацијама. Зато треба веровати у себе, своје идеје и не одустајати.

После четири студијска албума и феноменалног хита „Светло које тражим“ по којем те многи познају, да ли планираш да нас ускоро изненадиш неким новим синглом?

Да, управо завршавам снимање новог спота за песму коју ћу ускоро промовисати. Зове се „Мој анђеле“. Велика је срећа и успех у музичкој каријери да имате такав хит као што је „Светло које тражим“ постао. Сада је велики изазов ићи даље и стварати нове песме. Ових дана снимам спот са екипом ИДЈ видеос и било је сјајно на снимању. То ће бити један модеран студијски спот, другачији од оних које сам до сад радила.

Ана, дружељубива и радознала студенткиња; воли да пише, води интервјуе, истражује и похађа разне едукативне курсеве.

***

Прочитајте и:

Dušan Svilar: Inspiriše me živa svirka
Filip Savić: Lepota je u tradiciji
Marko S: Pantomima kao neverbalna komunikacija

***

Овај текст је настао нашом жељом да млади, који имају шта да кажу и допринесу информисаности и едукацији наше омладине, пренесу своје идеје и сазнања. Уколико желиш да и ти будеш члан нашег младог тима и допринесеш развоју наших амбиција, твоје идеје су нам добродошле! ЦВ и један текст пошаљи на urednistvo@iSerbia.rs уз Цц на office@iSerbia.rs, са назнаком „Пријава / новинар“. Отворено за све од 15 до 35 година. Пријем нових новинара вршимо до сваког првог дана у месецу.


Желим повремено да добијам мејлове од портала о вестима, најновијим конкурсима и активностима OVDE

Odricanje od odgovornosti

Коментари

ВЕСТИ