iSerbia - „Irie FM“: Bend koji je osvojio Evropu
Irie Fm, sastavljen od desetoro talentovanih ljudi, predstavlja vokalno-instrumentalni sastav iz Beograda. Bend svira roots reggae u originalnom stilu, uz dub verzije. Ukoliko niste znali, frontmen i tekstopisac benda je Vukašin Marković, poznat po ulozi Bebana u kultnoj seriji „Porodično blago“.

Autor: Milica Milošević

FOTO: youtube.com

Počeci Irie FM-a vezani su za tradicionalni roots reggae dub sa dosta džez i duvačkih elemenata. Vremenom, kako je bend sazrevao, njihova muzika je dobila soul, fank i disko senzibilitet.

Sredinom 2006. godine su pozvani da otvore koncert najvećeg dancehall umetnika današnjice - Capleton.


FOTO: metrolyrics

Dve godine kasnije odlaze u Indiju, gde potpisuju ugovor za producentsku kuću Blue House Forg.

Nakon turneje po istočnim zemaljama vraćaju se u Srbiju, gde do 2012. godine nastupaju na Exit-u (pet puta ) kao i na drugim najvećim evropskim festivalima.


FOTO: Exit Festival

Kao kruna dotadašnje karijere ovog benda, 2012. godine dolazi nagrada za najbolji evropski reggeae bend na Rototom takmičenju.

Krajem 2010. godine, izdali su za sada svoj jedini album pod nazivom Skills of The Youths, na kom se nalazi jedanaest numera.

S hitom Kliziš, bend Irie FM se definitivno odmakao od reggae scene. Nakon uspeha ovog singla, sledi novi spot za pesmu Putevi, koji su režirali Vukašin Marković i Lazar Bogdanović. Kako kaže autor i frontmen benda, Vukašin Marković, ovaj spot je priča o izboru. U spotu se pojavljuju glumac Sergej Trifunović i top model Sonja Pavlica.


***

Pročitajte i:

Pet znakova razvijene emocionalne inteligencije
Čemu može da vas nauči kartanje?
Aplikacije za bezbedno i ugodno putovanje

***

Ovaj tekst je nastao našom željom da mladi, koji imaju šta da kažu i doprinesu informisanosti i edukaciji naše omladine, prenesu svoje ideje i saznanja. Ukoliko želiš da i ti budeš član našeg mladog tima i doprineseš razvoju naših ambicija, tvoje ideje su nam dobrodošle! CV i jedan tekst pošalji na urednistvo@iSerbia.rs uz Cc na office@iSerbia.rs, sa naznakom „Prijava / novinar“. Otvoreno za sve od 15 do 35 godina. Prijem novih novinara vršimo do svakog prvog dana u mesecu.


Želim povremeno da dobijam mejlove od portala o vestima, najnovijim konkursima i aktivnostima OVD

Odricanje od odgovornosti

Komentari

VESTI