iSerbia - Humanitarnom predstavom za Ninu Stojiljković
Tokom aprila meseca, učenici Ekonomske škole „Nada Dimić“ iz Zemuna igrali su humanitarnu predstavu „Kaznena subota“ u Pozorištu „Pinokio“ i u Domu učenika srednjih škola „Zmaj“. Ovog meseca, tačnije 25. maja sa početkom u 20h, predstava će se igrati u omladinskom pozorištu „Dadov“.

Autor: Ana Kotur

FOTO: Facebook

Humanitarna predstava „Kaznena subota“ nastala je po motivima filma Džona Hjuza „The Breakfast Club“.

Radnja predstave se dešava u školskoj učionici u kojoj se nalazi grupa učenika koja su po kazni morala da dođu u subotu u školu. Grupa učenika se između sebe slabo poznaje, jer su iz različitih odeljenja. Profili su im potpuno različiti, tu su tatina princeza, fudbalerčić, šmeker iz kraja, štreber i alkoholičarka. Ono što je zajedničko svima, jeste da ih roditelji kod kuće skoro i ne primećuju. Jedan od glumaca nosi ulogu direktora koji im naređuje da napišu sastav, a kako se učenici opiru tome, ceo subotnji dan ostaju u školi.

U predstavi igraju: Ana Mihailović, Marko Janković, Natalija Krzman, Ksenija Marković, Miloš Petrović, Mihailo Tadin i Nikola Stanković. Za adaptaciju i režiju odgovorna je profesorka srpskog jezika i književnosti i rukovodilac dramske sekcije Dušanka Pavlović.

„Humanitarni rad nije obaveza niti moranje, već stvar dobre volje. Smatram da ko god je u mogućnosti, na bilo kakav način, treba da pomogne onima kojima je pomoć neophodna. Nažalost, nije moguće pomoći svima, ali je moguće pomoći koliko, toliko, jer u tim situacijama nije bitna suma prikupljenih sredstava, već je svaka pomoć dobrodošla“, rekla je Ana Mihailović i dodaje da „pronalaženje vremena za pripremu predstave nije problem kada se to radi iz duše. Svi smo ostvarili uspeh, kao jedna grupa zajedno sa publikom koja je podržala celu našu akciju dolaskom na naše predstave i na toj podršci smo im beskrajno zahvalni. Bavila sam se humanitarnim radom, ali to nije išlo ovako daleko kao sada. Naravno, ne želim da se završi na ovome već da i dalje nastavimo da pomažemo drugima koliko god da je to u našoj moći“.

FOTO: Nataša Sretenović

„Svrha čoveka na planeti je da pomaže drugim ljudima i bićima, pa samim tim smatram da svako treba da preuzme tu vrstu inicijative i odgovornosti na sebe. Tako da eto, našoj ekipi se pojavila mogućnost da budemo humani i damo primer drugima, da ih motivišemo da i oni budu humani i pomažu drugima, jer samo tamo stvaramo jednu lepu zajednicu, podižemo moral jedni drugima i živimo lepše i spokojnije. Pre ove predstave smo u školi organizovali humanitarne akcije za razne donacije i pomoć i kao član učenickog parlamenta sam podsticao ostale učenike da se zainteresuju za akciju i daju svoj doprinos akciji, samim tim je i moja uloga bila dosta ozbiljna i tu sam se prvi put susreo sa humanitarnim radom“, govori učenik Marko Janković i dodaje „ne razmišljam o glumi kao budućoj profesiji, trenutno imam drugačije ambicije, ali pohvale koje smo dobili za naš rad motivišu nas da nastavimo da u istom sastavu radimo slične humanitarne predstave.“

Sredstva prikupljena četvrtim izvođenjem ove predstave biće namenjena devetogodišnjoj Nini Stojiljković koja ima tumor na drugom vratnom pršljenu.

FOTO: Facebook

Posle detaljnog ispitivanja i urađene biopsije, ustanovljen je zloćudni tumor kosti i zglobne hrskavice (Ewing Sarcoma) C 41.9. Zbog mesta na kom se tumor nalazi, neophodna je veoma komplikovana operacija, kao i dalje lečenje hemoterapijom, zračenjem i matičnim ćelijama. Pomozimo Nini da ode na operaciju slanjem SMS poruke na 5757, uplatom na dinarski tekući račun 205-999-98 ili devizni 0070800039876 otvoren kod Komercijalne banke.

Ovim putem, pozivamo vas da budete deo ove humanitarne akcije i pogledate predstavu u pozorištu Dadov, 25. maja sa početkom u 20 časova. Karte se mogu kupiti na blagajni pozorišta po ceni od 300 dinara.

Ana, druželjubiva i radoznala studentkinja; voli da piše, vodi intervjue, istražuje i pohađa razne edukativne kurseve.

***

Pročitajte i:

Humanitarnom predstavom uz Jelenu Zorić
Maturanti širom Srbije plesaće kvadril
Likovna radionica u slovačkom duhu

***

Ovaj tekst je nastao našom akcijom da mladi postanu dopisnici iz svog kraja. Ukoliko želiš da i ti budeš deo našeg mladog tima i pišeš o događajima i uspesima svojih mladih sugrađana, prijavi se popunjavanjem ovog kratkog formulara. Važni su nam isključivo tvoj entuzijazam i želja da se proširi glas omladine iz svih krajeva! Otvoreno za sve od 15 do 35 godina. Prijem novih dopisnika vrši se do svakog prvog dana u mesecu


Želim povremeno da dobijam mejlove od portala o vestima, najnovijim konkursima i aktivnostima OVDE

Odricanje od odgovornosti

Komentari

VESTI