иСербиа - Хеди Ламар: Блистави ум филмске иконе

Живот глумице Хеди Ламар доказ је да лепота и ум иду заједно. Из света филма памтимо је као неодољиву Далилу из „Самсон и Далила“. Са друге стране, од 2005. године њен допринос науци награђен је проглашењем њеног рођендана за Дан изумитеља у свим земљама немачког говорног подручја (у Аустрији, Швајцарској и Немачкој).

Autor: Marina Mitić

ФОТО: medio.rs

У Аустроугарској, у Бечу, 9. новембра 1914. године родила се Хедвиг Ева Марија Кислерс. Богатство њене породице омогућило јој је врхунско образовање. Таленат за математику наследила је од оца банкара, а уметничку црту од мајке пијанисткиње. Лепа и талентовна, до своје осамнаесте године снимила је неколико филмова. Највећу прашину подигао је филм чехословачког редитеља Густава Махатија „Екстаза“, скандалозан за то време, јер се глумица појављује нага и глуми оргазам.
Ускоро се удаје за тринаест година старијег богатог индустријалца Фридриха Мандла. Колико је њен муж био љубоморан види се из податка да је откупио све примерке „Екстазе“ које је могао да нађе, забранио јој да снима филмове, те ју је углавном држао закључану у великом замку Шварценау. Ипак, на пословне састанке водио ју је са собом. Док су се присутни дивили њеној лепоти, она је неоматено упијала научне и политичке информације. На тим састанцима упознала је Хитлера и Мусолинија. Интелигентној лепотици није се свидео љубоморни муж, али ни његови пословни партнери чији су политички потези најављивали рат. Прибегавши лукавству, после једне забаве прерушила се у своју служавку и побегла из замка. Са собом је понела сав свој накит и обрела се у Енглеској.

Ту је упознала Луиса Б. Мајера, оснивача МГМ, који јој предлаже да промени име. Под новим именом Хеди Ламар, отпочиње каријеру у Холивуду. Снимила је око тридесетак филмова. Редитељи је нису волели јер је са њом било тешко сарађивати, те су је звали „Главобоља Хеди“. Удавала се шест пута и родила двоје, а усвојила једно дете.
Када је започео Други светски рат, Хеди (и сама Јеврејка) добро је знала да су нацисти кренули у крвав поход у коме ће страдати недужни цивили. Да би на неки начин допринела окончању владавине нациста и крају рата, као и многе друге холивудске звезде, своју лепоту и популарност употребила је за продају ратних обвезница. Поред тога, Хеди је искористила и своје знање.

<имг цласс="рфлоат" срц=" хттп://уплоад.викимедиа.орг/википедиа/цоммонс/тхумб/а/а5/Цолор_пхотограпх_оф_Вицтор_Матуре_анд_Хедy_Ламарр_ас_Самсон_анд_Делилах.јпг/220пx-Цолор_пхотограпх_оф_Вицтор_Матуре_анд_Хедy_Ламарр_ас_Самсон_анд_Делилах.јпг " />
ФОТО: en.wikipedia.org

Наиме, торпеда која је морнарица САД користилла навођена су одређеном фреквенцом. Нажалост, фреквенцу би непријатељ лако открио, те без проблема преусмеравао њихова торпеда. Хедина идеја састојала се у томе да фреквенца не буде константна већ да се мења скоковито, а на тај начин би се онемогућило њено откривање. Уз помоћ пијанисте Джорџа Антеила, уобличила је своју идеју и 11. августа 1942. године предала патент назван „Тајни комуникациони систем“, под бројем 2,292,387. Нажалост, изум – иако напредан за то доба - није схваћен озбиљно, те није ни употребљен.
Први пут овај изум нашао је примену на бродовима војне морнарице САД тек током Кубанске ракетне кризе. Канадска компанија ВиЛАН откупила је 49% права на патент 1998. године, и он је искоришћен у развоју мобилне телефоније, ВиФи конекције, Блуетоотх и ГПС технологије.

<имг цласс="рфлоат" срц="хттп://уплоад.викимедиа.орг/википедиа/цоммонс/тхумб/8/83/Хедy_Ламарр_Публицитy_Пхото_фор_Тхе_Хеавенлy_Бодy_1944.јпг/220пx-Хедy_Ламарр_Публицитy_Пхото_фор_Тхе_Хеавенлy_Бодy_1944.јпг" />
ФОТО: en.wikipedia.org

Тек пред сам крај живота, уследило је признање. Хеди и Џорџ су 1997. године примили награду „Елецтрониц Фронтиер Фоундатион Пионеер“. Такође, исте године, Хеди је постала прва жена која је примила награду „БУЛБИЕ™ Гнасс Спирит оф Ацхиевемент”, престижну награду за животно дело за проналазаче.
Умрла је 19. јануара 2000. године. Њен син Ентони је према њеној жељи просуо њен пепео над територијом њене отаџбине Аустрије.
Хеди Ламар је била лепа и интелигентна, али је ипак већи део свог живота провела као огорчена жена у осами и сиромаштву. У научним круговима, њена лепота изазивала је потцењивање њених интелектуалних способности, те су је тако предрасуде омеле да искаже свој пун потенцијал. У својој аутобиографији је написала: „Можда је мој проблем са браком био, а то је проблем и многих других жена, што сам желела и интимност и независност“. Мучила ју је и површност друштва, тако присутна и данас, а коју она описује овако: „Свака девојка може да буде гламурозна, само треба да стоји мирно и изгледа глупо“.
На жалост, данас се и даље савремена жена, по проблемима са којима се сусреће у друштву, те личним недоумицама, може поистовети са несхваћеном лепотицом Хеди Ламар. Друштво пред савремену жену поставља високе захтеве као што су образовање и савршен изглед, те оствареност у љубави, али и самосталност. Па ипак, неправедно - чак и када све те захтеве оствари - жена не добија потврду друштва. Од ње се тражи суштинска посвећеност у свим сферама живота, а заузврат, лицемерно, њу друштво олако и површно процењује.

Марина воли да пише...

***

Прочитајте и:

Коментари

ВЕСТИ