iSerbia - Glasam za kulturu u Kragujevcu!
Peti „Dani kulture”, održaće se u Kragujevcu i trajaće od 28. marta do 11. aprila. Ovu manifestaciju organizuju studenti Filološko-umetničkog fakulteta (FILUM), kako bi promovisali raznovrsnosti i bogatstva različitih kultura, ali i uspostavili interakciju među studentima drugih studijskih grupa.

Autor: Aleksandra Mišković

Foto: Dani kulture

Osnovna ideja ove manifestacije je približavanje kulturnog stvaralaštva naroda, čiji se jezici i kultura izučavaju na FILUM-u. Kroz kulturno-umetnički program, koji će studenti ovog fakulteta spremati sami ili u saradnji sa profesorima, publika će imati priliku da dobije uvid u tradiciju srpskog, ali i engleskog, nemačkog, španskog, francuskog i italijanskog naroda.

Tradicija je da se kroz poetske večeri, predstave, koncerte i izložbe, publici predstave studenti FILUM-a, ali i drugih fakulteta, kao što su Fakultet umetnosti univerziteta u Prištini, te Fakultet muzičkih i Fakultet primenjenih umetnosti Univerziteta u Beogradu. Studenti na taj način dobijaju mogućnost da kroz pripremanje programa, prošire svoja znanja o narodima i njihovim kulturama koje izučavaju, a publika ima priliku da se upozna sa radom FILUM-a.

Manifestacija, takođe, uključuje i druge sadržaje. Ove godine će biti organizovane likovne i muzičke radionice za najmlađe sugrađane. „Dani kulture” predstavljaju izuzetno značajan kulturni događaj u Kragujevcu.

Program „Dana kulture” 2017.

Svečano otvaranje „Dana kulture” biće upriličeno u utorak, 28. marta, sa početkom u 19 časova, u svečanoj sali Druge kragujevačke gimnazije. Pre toga, sa početkom u 12 časova, na platou ispred Rektorata Univerziteta u Kragujevcu, biće održana izložba plakata na temu „Dana kulture”.

U sredu, 29. marta, u svečanoj sali Prirodno-matematičkog fakulteta (PMF), biće održano Veče galskog duha, u kome će učestvovati studenti sa katedre za francuski jezik i književnost.

Trećeg dana, 30. marta, manifestacija će početi otvaranjem izložbe studenata Odseka za primenjenu i likovnu umetnost. Ova izložba biće održana u Narodnoj biblioteci „Vuk Karadžić”, sa početkom u 18:45 časova. Nakon otvaranja izložbe, sledi koncert studenata sa katedre za harmoniku.

Četvrtog dana, na programu će biti Veče sa hispanistima, koje će biti održano u Kontakt galeriji Studentskog kulturnog centra (SKC), sa početkom u 19 časova. Na njemu će učestvovati studenti Odseka za španski jezik i književnost.

U subotu, 1. aprila, u svečanoj sali PMF-a, biće održana predstava „Život moj” u kojoj će učestvovati studenti Fakulteta umetnosti Univerziteta u Prištini. Narednog dana, 2. aprila, organizatori pozivaju da se od 7 do 20 časova „Izbori(mo) za kulturu”.

Foto: Dani kulture

Šestog dana, u Kontakt galeriji SKC-a, sa početkom u 19 časova, na programu će biti „Andreučo iz Peruđe: dočaravanje rečima i filmskom projekcijom” u organizaciji studenata Odseka za italijanski jezik i književnost.

Sedmog dana, 4. aprila, u Velikom parku, sa početkom u 12 časova biće obeležen Dan studenata. Takođe, veče će biti ispunjeno „Pozorišnim maratonom”, u okviru kojeg će, u svečanoj sali PMF-a, biti održane tri predstave i to:

1. Predstava „Pu spas za sve nas”, istorijska drama o Dijani Budisavljević koja je spasila decu iz Jasenovca, biće održana sa početkom u 19 časova;
2. Predstava „Bog da prosti”, rađena po motivima dela „Petrijin venac” Dragoslava Mihailovića, počeće u 20:15 časova i
3. Predstava „Glumac sam glumac”, komična priča o životu glumaca, rađena po tekstu Zijaha Sokolovića, odigraće se u 21:15 časova.

U sredu, 5. aprila, sa početkom u 18:45 časova, u Amidžinom konaku, održaće se otvaranje izložbe „Oko potrtreta”, studenata sa Fakulteta primenjenih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu. Posetioci će imati priliku da u Savremenoj galeriji Narodnog muzeja, poslušaju koncert studenata Odseka za muzičku umetnost, koji će početi u 19 časova.

Devetog dana manifestacije, sa početkom u 12 časova, organizovaće se likovna radionica za decu u organizaciji Škole za učenike oštećenog sluha.

Petak, 7. april, je rezervisan za otvaranje izložbe „Pozorišni plakat”, studenata Odseka za primenjenu i likovnu umetnost. Ova izložba biće otvorena u 19 časova u Knaževsko-srpskom teatru. Od 20 časova, u Kulturnom centru umetničkog i moralnog usavršavanja (KC UMMUS), biće upriličeno Veče engleske poezije i muzike, u organizaciji studenata engleskog jezika i književnosti. Na kraju večeri, takođe u KC UMMUS-u, biće organizovana žurka „Disco parytime”.

Devetog dana manifestacije, u OŠ „Milutin i Draginja Todorović”, sa početkom u 12 časova održaće se muzička radionica, a sledećeg dana, od 12 časova u pešačkoj zoni kod „Krsta”, studenti nemačkog jezika i književnosti, organizovaće „Pozorišnu pedagogiju”.

Poslednjeg dana, 11. aprila u 20 časova, u svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije, biće priređeno svečano zatvaranje „Dana kulture” uz koncert Bras kvinteta Fakulteta muzičke umetnosti Univerziteta u Beogradu.

Ulaz na sve događaje je besplatan. Izaberite događaje prema svom interesovanju i #glasajtezaKulturu!


Aleksandra studira žurnalistiku, voli novinarstvo i jednog dana bi želela da postane ratni reporter.

***

Pročitajte i:

Čarls Keter: Mogućnost za gubitak stereotipa
Iskustva studenata sa različitih programa razmene
Inostrana stručna praksa iz ugla Ivane Ilić

***

Uključi se! Ovaj tekst nastao je našom željom da stvorimo alternativni veb prostor za studente, gde mogu da pišu i informišu se o onim temama koje smatraju važnim. Ukoliko želiš da i ti pišeš za studentsku rubriku, tvoje ideje su dobrodošle! Nije potrebno prethodno iskustvo, već samo zainteresovanost za studentska pitanja. Da biste se prijavili kliknite OVDE. Prijem novih novinara vršimo do svakog prvog dana u mesecu!

Želim povremeno da dobijam mejlove od portala o vestima, najnovijim konkursima i aktivnostima OVDE

Odricanje od odgovornosti

Komentari

VESTI