iSerbia - „Genije“: Život i delo Pabla Pikasa
Druga sezona serije „Genije“ biće posvećena umetničkom vizionaru Pablu Pikasu. Prva sezona je izazvala brojne reakcije, a kako i ne bi kada nas je upoznala sa ništa manje važnom ličnošću od Pikasa, Albertu Ajnštajnu. Ovu sezonu odgledalo je čak 45 miliona ljudi širom sveta.

FOTO: sovrani.info

Priredila: Milica Milošević

U prvoj sezoni Džefri Raš je tumačio ulogu profesora Alberta Ajnštajna, Džoni Flin mladog Ajnštajna, a Emili Votson glumila je Albertovu drugu suprugu i rođaku Elzu Ajnštajn. Glumačka podela za drugu sezonu još nije zaokružena.FOTO: smh.com.au


Slikajući u naturalističkom maniru tokom svog detinjstva i mladosti, Pikaso je prikazao izuzetni umetnički talenat tokom svojih ranih godina. Poznat je po eksperimentisanju sa različitim teorijama, tehnikama i idejama.

Pikasov rad se često karakteriše po periodima. Dok su nazivi mnogih njegovih kasnih perioda predmet debata, najšire prihvaćeni periodi njegovog rada su plavi period (1901–1904), roze period (1904–1906), period afričkog uticaja (1907–1909), analitički kubizam (1909–1912), i sintetički kubizam (1912–1919), koji se isto tako naziva i kristalnim periodom. Znatan deo Pikasovog rada tokom ranih 1910-ih i ranih 1920-ih je u neoklasičnom stilu, kok je njegov rad sredinom 1920-tih često karakterisan nadrealizmom. Njegovi kasniji radovi su često kombinacija elemenata njegovih ranijih stilova.


FOTO: http://srbi.ca


Postao je jedna od najpoznatijih figura dvadesetog veka zahvaljujući revolucionarnim umetničkim dostignućima. Zajedničko za prvu prikazanu ličnost, Alberta Ajnštajna i Pabla Pikasa jeste to što su interpretirali svet na potpuno neuobičajene načine. Karijera Pabla Pikasa trajala je čak 80 godina, a živeo je do 91. Njegov privatni život nam ukazuje na avanturistički duh, te se time vodio i u umetničkom stvaralaštvu.
Pariz je bio njegov izbor većim delom svog života, gde se susreo sa mnogim piscima i umetnicima kao što su: Ernest Hemingvej, Koko Šanel, Anri Matis, Mark Šagal, Gertruda Stajn, Žorž Brak i Žan Kokto.

IZVOR: natgeo.tv.com

***

Pročitajte i:

Čemu me je rat naučio...
Znate li gde se nalazi spomenik jajnoj ćeliji?
Najavljujemo Nišville Jazz Festival 2017.


***

Ovaj tekst je nastao našom željom da mladi, koji imaju šta da kažu i doprinesu informisanosti i edukaciji naše omladine, prenesu svoje ideje i saznanja. Ukoliko želiš da i ti budeš član našeg mladog tima i doprineseš razvoju naših ambicija, tvoje ideje su nam dobrodošle! CV i jedan tekst pošalji na urednistvo@iSerbia.rs uz Cc na office@iSerbia.rs, sa naznakom „Prijava / novinar“. Otvoreno za sve od 15 do 35 godina. Prijem novih novinara vršimo do svakog prvog dana u mesecu.


Želim povremeno da dobijam mejlove od portala o vestima, najnovijim konkursima i aktivnostima OVD

Odricanje od odgovornosti

Komentari

VESTI