иСербиа - „Геније“: Живот и дело Пабла Пикаса

Друга сезона серије „Геније“ биће посвећена уметничком визионару Паблу Пикасу. Прва сезона је изазвала бројне реакције, а како и не би када нас је упознала са ништа мање важном личношћу од Пикаса, Алберту Ајнштајну. Ову сезону одгледало је чак 45 милиона људи широм света.

ФОТО: sovrani.info

Приредила: Милица Милошевић

У првој сезони Джефри Раш је тумачио улогу професора Алберта Ајнштајна, Джони Флин младог Ајнштајна, а Емили Вотсон глумила је Албертову другу супругу и рођаку Елзу Ајнштајн. Глумачка подела за другу сезону још није заокружена.


<имг срц="хттпс://с14.постимг.орг/а9сq1нн69/ајнстајнмилица.јпг" />
ФОТО: smh.com.au


Сликајући у натуралистичком маниру током свог детињства и младости, Пикасо је приказао изузетни уметнички таленат током својих раних година. Познат је по експериментисању са различитим теоријама, техникама и идејама.

Пикасов рад се често карактерише по периодима. Док су називи многих његових касних периода предмет дебата, најшире прихваћени периоди његовог рада су плави период (1901–1904), розе период (1904–1906), период афричког утицаја (1907–1909), аналитички кубизам (1909–1912), и синтетички кубизам (1912–1919), који се исто тако назива и кристалним периодом. Знатан део Пикасовог рада током раних 1910-их и раних 1920-их је у неокласичном стилу, кок је његов рад средином 1920-тих често карактерисан надреализмом. Његови каснији радови су често комбинација елемената његових ранијих стилова.


<имг цласс="тфлоат" срц="хттпс://с12.постимг.орг/т8с10фун1/пикасо_1.јпг" />

ФОТО: http://srbi.ca


Постао је једна од најпознатијих фигура двадесетог века захваљујући револуционарним уметничким достигнућима. Заједничко за прву приказану личност, Алберта Ајнштајна и Пабла Пикаса јесте то што су интерпретирали свет на потпуно неуобичајене начине. Каријера Пабла Пикаса трајала је чак 80 година, а живео је до 91. Његов приватни живот нам указује на авантуристички дух, те се тиме водио и у уметничком стваралаштву.
Париз је био његов избор већим делом свог живота, где се сусрео са многим писцима и уметницима као што су: Ернест Хемингвеј, Коко Шанел, Анри Матис, Марк Шагал, Гертруда Стајн, Жорж Брак и Жан Кокто.

ИЗВОР: natgeo.tv.com

***

Прочитајте и:

Čemu me je rat naučio...
Znate li gde se nalazi spomenik jajnoj ćeliji?
Najavljujemo Nišville Jazz Festival 2017.


***

Овај текст је настао нашом жељом да млади, који имају шта да кажу и допринесу информисаности и едукацији наше омладине, пренесу своје идеје и сазнања. Уколико желиш да и ти будеш члан нашег младог тима и допринесеш развоју наших амбиција, твоје идеје су нам добродошле! ЦВ и један текст пошаљи на urednistvo@iSerbia.rs уз Цц на office@iSerbia.rs, са назнаком „Пријава / новинар“. Отворено за све од 15 до 35 година. Пријем нових новинара вршимо до сваког првог дана у месецу.


Желим повремено да добијам мејлове од портала о вестима, најновијим конкурсима и активностима OVD

Odricanje od odgovornosti

Коментари

ВЕСТИ