Kada bi vas neko pitao ko ste vi, šta vam prvo pada na pamet da biste odgovorili?

Autor: Marija Mitrovanov

Da li ste vi nečije dete? Nečiji supružnik? Emotivni partner? Nečiji saradnik? Da li ste vi nečiji prijatelj? Da li ste vi učenik, stručnjak u nekoj oblasti, radnik? Možda ste duhovita osoba puna nadanja i ambicija?

Šta ste vi u slučaju da sve to izgubite? I dalje ste nešto. Mada, šta je to nešto? Izgleda da identitet nestaje, a društvene uloge i delovi ličnosti mogu da se menjaju i smenjuju.

Šta određuje moj identitet?

Da li je to moja samosvest, moje sećanje, moja odluka da se samoodredim ili nešto što mi je nametnuto? Možda nešto sasvim deseto!? Hajde zajedno to da proanaliziramo na martovskom filokafeu u Beogradu na temu ,,Ko sam sve ja?" u organizaciji Srpskog udruženja za filozofsku praksu (SPPA). Kroz analizu ličnog identiteta bavićemo se pitanjima:

- Koja je razlika između ličnosti i identiteta?
- Kako se razvija ličnost?
- Šta je u meni promenljivo, a šta je postojano?
- Šta izaziva promene u mom ,,ja"?
- Kako ja doživljavam sebe i da li se to razlikuje od onog kako me drugi doživljavaju?
- Na kraju svega, ko sam ja?

Filokafe će koordinirati stručni saradnici pri SPPA, master filozof Marija Mitrovanov i sociolog Nemanja Đikanović.

Prijavljivanje učešća:

Martovski filokafe ,,Ko sam sve ja?" zakazan je za subotu, 18. mart od 12.00h do 15.00h u Organic artu u Drinčićevoj 17.

Zbog ograničenog broja mesta, neophodno je da svoje prisustvo potvrdite mejlom na office@etika.edu.rs uz naznaku da se prijavljujete za filokafe u Beogradu.

Kotizacija je 700 dinara i uključuje tri sata učešća u filokafeu, materijal za rad, rad sa stručnim koordinatorima i dva topla napitka po izboru.

*****
Koncept filokafea omogućava strukturiranu diskusiju i analizu pojmova sa kojima se svi u svakodnevnom životu susrećemo, koji na neki način imaju značaj u našem životu, ali čiju suštinu nismo dovoljno razmatrali. Filokafe vodi filozof–praktičar, koji je upoznat sa pravilima pojmovne analize i argumentacije, međutim, filozof praktičar nije govornik, već koordinator grupe, jer on pomaže učesnicima da sami bolje analiziraju pojmove i da racionalizuju svoje subjektivne utiske, a sve to u cilju dostizanja uvida koji učesnicima praktično koriste u svakodnevnom životu.
Lu Marinof, autor svetskog bestselera ,,Platon, a ne Prozak”, govori o filozofskom kafeu kao načinu ,,vraćanja filozofije njenoj prvobitnoj funkciji obezbeđivanja misaone hrane i ohrabrivanja ljudi da preispituju sopstvene živote”.

Više informacija o SPPA pogledajte ovde.


***

Pročitajte i:

Zašto (te) volim?
Svet naših glava
Ja i ne-ja


***

Ovaj tekst je nastao našom akcijom da mladi postanu dopisnici iz svog kraja. Ukoliko želiš da i ti budeš deo našeg mladog tima i pišeš o događajima i uspesima svojih mladih sugrađana, prijavi se popunjavanjem ovog kratkog formulara. Važni su nam isključivo tvoj entuzijazam i želja da se proširi glas omladine iz svih krajeva! Otvoreno za sve od 15 do 35 godina. Prijem novih dopisnika vrši se do svakog prvog dana u mesecu


Želim povremeno da dobijam mejlove od portala o vestima, najnovijim konkursima i aktivnostima OVDE

Odricanje od odgovornosti


Komentari

VESTI