иСербиа - „Евровизија“: Магија српских представница

„Евровизија“ је музичко такмичење које у пролећним месецима постаје једна од главних тема. Нажалост, музика је најчешће споредна, а уместо ње се истичу политичке интриге. Осим предвиђања победника, кладионице често иду и корак даље и предвиђају како ће земље учеснице расподелити своје поене.

Autor: Katarina Stanojević

ФОТО: esc-plus.com

<имг цласс="рфлоат"срц="хттпс://с21.постимг.орг/с8ун3гвсн/сербиа_еуровисион_05151.јпг" />
ФОТО: content.time.com


Све до 2007. године, када је Србија први пут наступила као самостална држава, ни наше национално надметање није заобилазио политички призвук. Тада је на „Беовизији“ победила Марија Шерифовић, са песмом „Молитва“. Нумера је убрзо добила енглеску, руску и шпанску верзију. Највећу популарност остварила је финска верзија, „Рукоилен“, снимљена у знак поштовања земље домаћина – Финске. Занимљиво је да су ову нумеру уместо Марије отпевале њени пратећи вокали, чланице бенда „Беаутy qуеенс“. Сам пласман у финале „Евровизије“, представљао је велики успех за нашу земљу. Баладе, певане на матерњем језику, изведене без специјалних ефеката, скромно одевање, као и вокали који не плешу око извођача, само су неки од разлога који су допринели томе да се Србија не нађе међу фаворитима. Зато је тријумф „Молитве“ један од најзначајнијих у историји такмичења. Осим пораста Маријине популарности, победа је донела такмичење у нашу земљу.

<имг цласс="лфлоат"срц="хттпс://с11.постимг.орг/7вy14xпкј/07-оро-јелена-томасевиц-евровизија.јпг" />
ФОТО: kikiriki.rs

Част да представља Србију баш у нашем главном граду, припала је Јелени Томашевић. Пре него што се 2008. године, са песмом „Оро“ пласирала на „Евровизију“, два пута је безуспешно покушавала да победи на националном такмичењу. За време европске турнеје, песма је снимљена на шпанском, грчком и португалском језику. Јеленине гласовне способности, скромност и сведен сценски наступ, задивили су Европу и довели Србију до шестог места након финалног гласања. Данас је Јелена Томашевић један од наших најцењенијих женских вокала, а и даље је позната као неко ко каријеру гради искључиво захваљујући таленту, раду, скромношћу и пажљивом одабиру песама.

<имг цласс="рфлоат"срц="хттпс://с15.постимг.орг/у4вq4г7кб/нина-2011.јпг" />
ФОТО: eurovisionireland.net

Освежење на нашој музичкој сцени догодило се захваљујући победи Данице Нине Радојичић и песме „Чаробан“ на националном избору, „Песма за Европу“, одржаном 2011. године. Избор тадашње студенткиње фармације, која је певачко искуство стекла захваљујући похађању музичке школе и наступима са својим бендом, био је веома неочекиван. Фантастичан вокал, весела песма, харизма и симпатичан сценски наступ, одвели су Нину у финале у коме је заузела 14. место. Данас живи у Аустралији, где је завршила докторске студије, али и даље не заборавља на музику. Недавно је снимила сингл „Цолорс оф мy лове“, који је био веома запажен у региону.

<имг цласс="лфлоат"срц="хттпс://с8.постимг.орг/а9пви81вл/сербиа_моје_3.јпг" />
ФОТО: eurovision.ee

Група „Моје 3“, формирана само за потребе такмичења, победила је на „Беовизији“ 2013. године, захваљујући гласовима публике. Песма „Љубав је свуда“, шарена сценска одећа и разигран сценски наступ, нису нам помогли да се пласирамо у финале. Након лошег пласмана, учеснице (Мирна, Сара и Невена) су се посветиле соло каријерама.

<имг цласс="рфлоат"срц="хттпс://с29.постимг.орг/6уизаxттз/стреам_имг.јпг" />
ФОТО: www.itv.com

До 2015. године, српски представници су изводили такмичарске нумере искључиво на нашем језику. Зато су многи били изненађени када је Бојана Стаменов одлучила да нас на „Евровизији“ представи са енглеском верзијом песме, „Беаутy невер лиес“. Показало се да је одлука исправна – остварен је пласман у финале, а након гласања наша представница је заузела десето место. Бојана Стаменов је нашој јавности позната по раскошном гласу и запаженим наступима у шоу-програму „Ја имам таленат“. Захваљујући популарности коју су јој такмичења донела, одржала је концерт у „Сава центру“.

<имг цласс="лфлоат"срц="хттпс://с17.постимг.орг/7ввев37ов/Еуровисион.јпг" />
ФОТО:www.mirror.co.uk

У Шведској нас је 2016. године представљала млада певачица бенда „ЗАА“, Сања Вучић. Песма „Гоодбyе (Схелтер)“ уперена је против насиља над женама. Иако у оригиналној верзији носи назив „Иза осмеха“, одлучено је да буде изведена на енглеском, како би што више људи могло да разуме њену поруку. Сањин упечатљив наступ, несвакидашња одећа, подршка пратећих вокала и играча, били су заслужни за пласман у финале. Ипак, након гласања у финалу, наша песма је заузела тек 18. место.

<имг цласс="рфлоат"срц="хттпс://с22.постимг.орг/д8ф87ј1с1/вси-имагеоптим-_Тијана-_Богицевиц-_Ин-_Тоо-_Дееп.јпг" />
ФОТО: esctoday.com

У складу са одлуком Музичке редакције Радио-телевизије Србије, ове године ће Србију представљати Тијана Богићевић. Ова млада певачица ће покушати да са песмом „Ин тоо дееп“ оствари што бољи пласман. Ово неће бити њен први наступ на „Евровизији“, јер је већ учествовала као пратећи вокал. Тренутно је посвећена промотивној турнеји у оквиру које настоји да представи евровизијску песму широј публици. Нумера тренутно наилази на позитивне реакције, а бележи и пораст прегледа на Yоутубе-у.

Сви наши представници увек су могли да се похвале запаженим наступима, без обзира на то да ли су се пласирали у финале или не. Остаје нада да ће и даље достојно представљати нашу земљу на „Евровизији“, као и да ћемо поново бити у прилици да организујемо ово музичко такмичење.

Катарина је економиста у покушају, љубитељ књижевности, музике, природе и животиња.

***

Прочитајте и:

Bila je trn u oku srpskoj eliti
Da li smo sve mi feministkinje?
Korina Đorđević:Devojka koja prelazi granice

***

Овај текст настао је нашом жељом да створимо алтернативни веб простор за младе где могу да пишу о свим оним темама које сматрају важним, искрено и без ограничења! Уколико желиш да и ти будеш члан нашег младог тима и допринесеш развоју наших амбиција, твоје идеје су нам добродошле! Није потребно искуство, већ само жеља и идеје! ЦВ и један текст са валидног мејла пошаљите на ifemin@iserbia.rs ЦЦ office@iserbia.rs, са назнаком "Пријава / о женама". Пријем нових дописника врши се најкасније сваког првог дана у месецу. Отворено за све од 15 до 35 година. Пријем нових новинара вршимо до сваког првог дана у месецу.


Желим повремено да добијам мејлове од портала о вестима, најновијим конкурсима и активностима OVDE

Odricanje od odgovornosti


Коментари

ВЕСТИ