iSerbia - „Evrovizija“: Magija srpskih predstavnica
„Evrovizija“ je muzičko takmičenje koje u prolećnim mesecima postaje jedna od glavnih tema. Nažalost, muzika je najčešće sporedna, a umesto nje se ističu političke intrige. Osim predviđanja pobednika, kladionice često idu i korak dalje i predviđaju kako će zemlje učesnice raspodeliti svoje poene.

Autor: Katarina Stanojević

FOTO: esc-plus.com


FOTO: content.time.com


Sve do 2007. godine, kada je Srbija prvi put nastupila kao samostalna država, ni naše nacionalno nadmetanje nije zaobilazio politički prizvuk. Tada je na „Beoviziji“ pobedila Marija Šerifović, sa pesmom „Molitva“. Numera je ubrzo dobila englesku, rusku i špansku verziju. Najveću popularnost ostvarila je finska verzija, „Rukoilen“, snimljena u znak poštovanja zemlje domaćina – Finske. Zanimljivo je da su ovu numeru umesto Marije otpevale njeni prateći vokali, članice benda „Beauty queens“. Sam plasman u finale „Evrovizije“, predstavljao je veliki uspeh za našu zemlju. Balade, pevane na maternjem jeziku, izvedene bez specijalnih efekata, skromno odevanje, kao i vokali koji ne plešu oko izvođača, samo su neki od razloga koji su doprineli tome da se Srbija ne nađe među favoritima. Zato je trijumf „Molitve“ jedan od najznačajnijih u istoriji takmičenja. Osim porasta Marijine popularnosti, pobeda je donela takmičenje u našu zemlju.


FOTO: kikiriki.rs

Čast da predstavlja Srbiju baš u našem glavnom gradu, pripala je Jeleni Tomašević. Pre nego što se 2008. godine, sa pesmom „Oro“ plasirala na „Evroviziju“, dva puta je bezuspešno pokušavala da pobedi na nacionalnom takmičenju. Za vreme evropske turneje, pesma je snimljena na španskom, grčkom i portugalskom jeziku. Jelenine glasovne sposobnosti, skromnost i sveden scenski nastup, zadivili su Evropu i doveli Srbiju do šestog mesta nakon finalnog glasanja. Danas je Jelena Tomašević jedan od naših najcenjenijih ženskih vokala, a i dalje je poznata kao neko ko karijeru gradi isključivo zahvaljujući talentu, radu, skromnošću i pažljivom odabiru pesama.


FOTO: eurovisionireland.net

Osveženje na našoj muzičkoj sceni dogodilo se zahvaljujući pobedi Danice Nine Radojičić i pesme „Čaroban“ na nacionalnom izboru, „Pesma za Evropu“, održanom 2011. godine. Izbor tadašnje studentkinje farmacije, koja je pevačko iskustvo stekla zahvaljujući pohađanju muzičke škole i nastupima sa svojim bendom, bio je veoma neočekivan. Fantastičan vokal, vesela pesma, harizma i simpatičan scenski nastup, odveli su Ninu u finale u kome je zauzela 14. mesto. Danas živi u Australiji, gde je završila doktorske studije, ali i dalje ne zaboravlja na muziku. Nedavno je snimila singl „Colors of my love“, koji je bio veoma zapažen u regionu.


FOTO: eurovision.ee

Grupa „Moje 3“, formirana samo za potrebe takmičenja, pobedila je na „Beoviziji“ 2013. godine, zahvaljujući glasovima publike. Pesma „Ljubav je svuda“, šarena scenska odeća i razigran scenski nastup, nisu nam pomogli da se plasiramo u finale. Nakon lošeg plasmana, učesnice (Mirna, Sara i Nevena) su se posvetile solo karijerama.


FOTO: www.itv.com

Do 2015. godine, srpski predstavnici su izvodili takmičarske numere isključivo na našem jeziku. Zato su mnogi bili iznenađeni kada je Bojana Stamenov odlučila da nas na „Evroviziji“ predstavi sa engleskom verzijom pesme, „Beauty never lies“. Pokazalo se da je odluka ispravna – ostvaren je plasman u finale, a nakon glasanja naša predstavnica je zauzela deseto mesto. Bojana Stamenov je našoj javnosti poznata po raskošnom glasu i zapaženim nastupima u šou-programu „Ja imam talenat“. Zahvaljujući popularnosti koju su joj takmičenja donela, održala je koncert u „Sava centru“.


FOTO:www.mirror.co.uk

U Švedskoj nas je 2016. godine predstavljala mlada pevačica benda „ZAA“, Sanja Vučić. Pesma „Goodbye (Shelter)“ uperena je protiv nasilja nad ženama. Iako u originalnoj verziji nosi naziv „Iza osmeha“, odlučeno je da bude izvedena na engleskom, kako bi što više ljudi moglo da razume njenu poruku. Sanjin upečatljiv nastup, nesvakidašnja odeća, podrška pratećih vokala i igrača, bili su zaslužni za plasman u finale. Ipak, nakon glasanja u finalu, naša pesma je zauzela tek 18. mesto.


FOTO: esctoday.com

U skladu sa odlukom Muzičke redakcije Radio-televizije Srbije, ove godine će Srbiju predstavljati Tijana Bogićević. Ova mlada pevačica će pokušati da sa pesmom „In too deep“ ostvari što bolji plasman. Ovo neće biti njen prvi nastup na „Evroviziji“, jer je već učestvovala kao prateći vokal. Trenutno je posvećena promotivnoj turneji u okviru koje nastoji da predstavi evrovizijsku pesmu široj publici. Numera trenutno nailazi na pozitivne reakcije, a beleži i porast pregleda na Youtube-u.

Svi naši predstavnici uvek su mogli da se pohvale zapaženim nastupima, bez obzira na to da li su se plasirali u finale ili ne. Ostaje nada da će i dalje dostojno predstavljati našu zemlju na „Evroviziji“, kao i da ćemo ponovo biti u prilici da organizujemo ovo muzičko takmičenje.

Katarina je ekonomista u pokušaju, ljubitelj književnosti, muzike, prirode i životinja.

***

Pročitajte i:

Bila je trn u oku srpskoj eliti
Da li smo sve mi feministkinje?
Korina Đorđević:Devojka koja prelazi granice

***

Ovaj tekst nastao je našom željom da stvorimo alternativni veb prostor za mlade gde mogu da pišu o svim onim temama koje smatraju važnim, iskreno i bez ograničenja! Ukoliko želiš da i ti budeš član našeg mladog tima i doprineseš razvoju naših ambicija, tvoje ideje su nam dobrodošle! Nije potrebno iskustvo, već samo želja i ideje! CV i jedan tekst sa validnog mejla pošaljite na ifemin@iserbia.rs CC office@iserbia.rs, sa naznakom "Prijava / o ženama". Prijem novih dopisnika vrši se najkasnije svakog prvog dana u mesecu. Otvoreno za sve od 15 do 35 godina. Prijem novih novinara vršimo do svakog prvog dana u mesecu.Želim povremeno da dobijam mejlove od portala o vestima, najnovijim konkursima i aktivnostima OVDE

Odricanje od odgovornosti


Komentari

VESTI