iSerbia - „Evrosong“ 2017: Iza kulisa
Ovog proleća Kijev je bio u centru pažnje evropske kulture, kao domaćin 62-og po redu „Evrosonga“. Smešten na obali reke Dnjepar, Kijev predstavlja glavni, a ujedno i najveći grad Ukrajine. Zbog svoje bogate istorije, Kijev je dobio i nadimak - "Majka ruskih gradova". Ukrajinska predstavnica Džamala, pobedila je prošle godine u Stokholmu zahvaljujući pesmi ,,1944’’ , koja govori o progonu krimskih Tatara za vreme Drugog svetskog rata. Kao i svaki svetski i evropski događaj, i ovogodišnji „Evrosong“ biće upamćen po mnogobrojnim zanimljivostima. Mi Vam otkrivamo neke od njih.

Autor: Milica Milošević

FOTO: rtv7

Kijev je već bio domaćin ovog svetskog takmičenja (2005), zahvaljujući pobedi Ruslane („Wild dances“) 2004. godine . Bio je domaćin i Dečije pesme Evrovizije 2009. i 2013. godine.FOTO: International Business Times

Arenu je krasilo 1816 lampi od 854 000 vati, dok se 61km kablova koristilo samo za osvetljenje.

Dva Ukrajinska grada su bila u trci za domaćina ovogodišnje Evrovizije: glavni grad Kijev i Odesa.

Tokom svečanog otvaranja bilo je moguće upoznati učesnike. Fanovima je bio dozvoljen prilaz.

Predstavnica Rusije, Julija Samolova, pevala je na Krimu, nakon što je Rusija 2014. godine anektirala to poluostrvo koje je bilo u sastavu Ukrajine. Ukrajina je taj čin shvatila kao provokaciju Rusa, pa su pretili da će ruskoj predstavnici zabraniti ulazak u Ukrajinu čak tri godine.FOTO: SUPRASTI AKIMIRKSNIU


Portugalija drži rekord sa najviše poena u finalu. Salvador Sobral pobedio je sa rekordnih 758 poena sa pesmom ,,Amar Pelos Dois".FOTO: Express

Francuska učestvuje već 60. put od početka Erovizije (1956).

Prestonica Portugalije, Lisabon, biće dom 63. takmičenja za Pesmu Evrovizije. Veruje se da će MEO arena, treća po kapacitetu i veličini zatvorena dvorana u Evropi, biti zadužena za organizaciju narednog događaja.

Portugalija je srušila ,,prokletstvo’’ pobedom Salvadora. Za čitave 53 godine koliko učestvuje, nije ušla ni u top pet.

Makedonska predstavnica, Jana Burčeška, doživela je veliko iznenađenje – tokom direktnog prenosa, zaprosio je njen dečko Aleksandar.

Dirljiv trenutak na Evroviziji nastao je kada su na scenu izašle tri sestre iz Holandije i članice grupe ,,Odžin’’, koje su pesmu ,,Cry no more’’ posvetile bolesnoj majci.

Tokom revijalnog dela finalne večeri, dok je Džamala premijerno izvodila pesmu ,,I Believe In You’’ , na binu se popeo mladić ogrnut australijskom zastavom i okrenut leđima ka kameri spustio pantalone.

***
Pročitajte i:

10 najvažnijih savremenih meksičkih umetnika
Čitanje fikcije poboljšava empatiju!
Apsurdne smrti poznatih


***

Ovaj tekst je nastao našom željom da mladi, koji imaju šta da kažu i doprinesu informisanosti i edukaciji naše omladine, prenesu svoje ideje i saznanja. Ukoliko želiš da i ti budeš član našeg mladog tima i doprineseš razvoju naših ambicija, tvoje ideje su nam dobrodošle! CV i jedan tekst pošalji na urednistvo@iSerbia.rs uz Cc na office@iSerbia.rs, sa naznakom „Prijava / novinar“. Otvoreno za sve od 15 do 35 godina. Prijem novih novinara vršimo do svakog prvog dana u mesecu.


Želim povremeno da dobijam mejlove od portala o vestima, najnovijim konkursima i aktivnostima OVD

Odricanje od odgovornosti

Komentari

VESTI