iSerbia - ETF, FON i Matematički traže nova mesta
Tri fakulteta u Beogradu, koji imaju informatičke programe, podneli su zahtev Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za proširenje upisnih kvota na tim smerovima.

Priredila: Svetlana Paramentić

Foto: Pixabay

Oni su se odazvali na Akcioni plan Vlade Srbije za razvoj IT sektora u našoj zemlji, koji ima potencijal, a koji zbog malog broja diplomiranih stručnjaka na godišnjem nivou svake sezone ostane kratak za bar 1000 mesta u firmama koje traže nove programere.

Akcionim planom za pomoć informaciono tehnološkom sektoru u Srbiji predviđeno je da 1,5 miliona evra bude uloženo u prekvalifikaciju novih IT stručnjaka i jos deset miliona evra za razvoj infrastrukture, izjavila je za Tanjug ministarska državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić.

Kada je reč o formalnom obrazovanju, akcioni plan predviđa uvođenje predmeta o informacionim tehnologijama u škole od sledeće školske godine kao i povećanje kvota za upis na tehničkim fakultetima.

Od ministarstva je stiglo uputstvo da fakulteti moraju po ubrzanom postupku da akredituju stručne programe za povećan broj studentskih mesta. Kako prenosi Telegraf, dekan ETF-a prof. dr Zoran Jovanović, kaže da rade na tome da se poveća broj upisanih studenata na smeru softversko inženjerstvo.

On je, na sednici Senata Univerziteta u Beogradu istakao da je ideja da se kvota poveća za 60 mesta i to 50 samofinansirajućih i 10 budžetskih studenata. „Neophodno je da ministarstvo obezbedi dodatni prostor za naš fakultet, što je uslov za akreditaciju“, pojasnio je Jovanović.

Kako navode u Telegrafu, planirano je da Univerzitet u Beogradu u narednoj školskoj akademskoj godini upiše 14.850 studenata, a da od toga, njih 9.511 studira na teret budžeta.


Izvor: Telegraf

Svetlana je studentkinja žurnalistike koja voli životinje, digimone i neverbalnu komunikaciju.

***

Pročitajte i:

Svetlana Vnučec: studentkinja u penziji
Vanja Seničić: usmeravajte talente tokom studija
Beogradski dani inženjera slave jubilej

***

Uključi se! Ovaj tekst nastao je našom željom da stvorimo alternativni veb prostor za studente, gde mogu da pišu i informišu se o onim temama koje smatraju važnim. Ukoliko želiš da i ti pišeš za studentsku rubriku, tvoje ideje su dobrodošle! Nije potrebno prethodno iskustvo, već samo zainteresovanost za studentska pitanja. Da biste se prijavili kliknite OVDE. Prijem novih novinara vršimo do svakog prvog dana u mesecu!


Želim povremeno da dobijam mejlove od portala o vestima, najnovijim konkursima i aktivnostima OVDE

Odricanje od odgovornosti

Komentari

VESTI