iSerbia - Emotikoni sa likom Fride Kalo
Zaboravite na Kim Kardašijan, stigla je nova kraljica emotikona! Skup od 160 emotikona sa likom feministkinje i umetnice Fride Kalo se od ovog meseca može preuzeti iz App store-a. Zovu se FridaMoji i veoma su simpatični.

FOTO: Hello Foros

Prevela: Biljana Dražović

Njihov tvorac je Sem Kantor, grafički dizajner i galerista iz Los Anđelesa. Nakon što je stvorio serije emotikona iz oblasti istorije umetnosti, u koje je uključio umetnike poput Van Goga, Baskijata i Jaji Kusame, Kantor je odlučio da se posveti samo jednom autoru. Frida Kalo, koja je posvetila svoj život slikanju autoportreta u kojima je prikazivala svoja osećanja bola, strasti, otuđenosti i ambicije, bila je očigledan izbor.

„Frida je jednostavno bila savršena za ovaj projekat. Svoje emocije je pokazivala iskreno i otvoreno u svom radu. Zar postoji bolji umetnik koga bismo prikazali emotikonom, koji upravo i služi da iskaže emocije?“, naveo je Kantor.

FOTO: Roloteca

Kada je započinjao projekat, Kantor je znao da želi da emotikoni budu više od cvetne krune na glavi i spojenih obrva. Iz tog razloga se upustio u detaljna istraživanja Fridinog rada, a posetio je i Meksiko Siti kako bi uživo video njena čuvena dela. Prvo je osmislio oko 400 potencijalnih emotikona, koje je na kraju redukovao na 160.

Ljubitelji umetnosti će odmah prepoznati po uzoru na koju sliku je kreiran koji FridaMoji, a među reprodukovanim delima nalaze se i „Autoportret sa majmunom“ i „Dve Fride“. Sa druge strane, mamurni korisnici ovih emotikona će sigurno biti presrećni što će konačno moći da na pravi način prikažu svoje muke, putem emotikona inspirisanog delom „Ranjeni jelen“.

FOTO: Roloteca

Nismo sigurni kako bi Frida reagovala kada bi videla kako su njene emocije prenete kroz lik koji izgleda kao da je iz crtanog filma. Ipak, uvereni smo da bi ova hrabra žena, koja je pokazala moć autoportreta, snagu u ranjivosti i lepotu u bolu, imala veoma upečatljivu ulogu u onlajn svetu kad bi živela u današnjem vremenu.


IZVOR: The Huffington Post

Biljana Dražović

***

Pročitajte i:

6 razloga da zavolite Meksiko
Da li su emodžiji umetnička dela?
Svetski muzeji koje možemo posetiti od kuće

***

Ovaj tekst nastao je našom željom da mladi, koji žele da se oprobaju u prevođenju tekstova, to iskustvo steknu i unaprede kod nas. Ukoliko želiš da budeš prevodilac u našem mladom timu, CV uz jedan prevedeni tekst, sa izvornim, pošalji na prevodilacka@iserbia.rs, sa naznakom Prijava/Prevodilac. Otvoreno za sve od 15 do 35 godina. Prijem novih članova vršimo do svakog prvog dana u mesecu.


Želim povremeno da dobijam mejlove od portala o vestima, najnovijim konkursima i aktivnostima OVDE

Odricanje od odgovornosti

Komentari

VESTI