иСербиа - Еми Нетер: Математички геније

Немица Еми Нетер сматра се зачетницом модерне алгебре, а њен допринос науци је кључан за разумевање теорије релативитета. Сазнајте више о неправедно заборављеној научници којој се, између осталих, дивио и Алберт Ајнштајн.

ФОТО: BBC

Превела: Драгана Радишић

Када је Немица Еми Нетер желела да студира математику, женама није било дозвољено да се упишу на факултет. Неколико година касније, када је успела да добије дозволу за предавање на факултету, није добила плату. И поред тога, за Алберта Ајнштајна „госпођица Нетер је била најкреативнији математички геније који је постојао од када је почела виша едукација за жене“. Сматра се зачетницом модерне алгебре са својим теоријама прстенова и тела. Ипак, њен допринос науци не односи се само на математику – кључан је и за разумевање теорије релативитета.

„Када чујете њену причу, запитаћете се колико ли је још могла да допринесе науци особа са таквим даром за математику да су јој сва врата била отворена од првог дана?“, говорила је за ББЦ Мејли Санћес, професорка физике на Одсеку за физику и астрономију на Универзитету у Ајови, САД.

Без плате

<имг цласс="рфлоат" срц="хттп://с11.постимг.орг/в8л2сцјтф/Ноетхер.јпг" />
ФОТО: Wikipedia

Еми Нетер рођена је 1882. године. Њен отац, математичар Макс Нетер, био је предавач на Универзитету Ерланген, у Баварској. Челници тог универзитета говорили су да ће се „уништити цео академски систем“ ако се женама дозволи студирање.

Међутим, две године касније, како је истакло Америчко удружење физичара (Америцан Пхyсицал Социетy – АПС), Нетерова је била једна од две студенткиње којима је било одобрено да се упишу на тај факултет, али није имала иста права као и остали студенти. Било јој је дозвољено само да слуша предавања и то под условом да јој професори дозволе да уђе у салу. „Ипак, то је било довољно да дипломира 1903. године, и да се квалификује за добијање професорске лиценце“, наводи Мајкл Лусибеља, аутор биографије о Еми Нетер, која је издата од стране АПС-а.

„Следећу годину провела је студирајући на Универзитету у Гетингену, али се вратила на Ерланген када је Универзитет коначно укинуо рестрикције против студенткиња, и 1907. завршила дисертацију о инваријантама за биквадратне тернерне облике“, каже писац.

Упркос томе што је Универзитет начинио корак напред дозволивши женама да студирају, оне и даље нису имале могућност да добију битније позиције на факултету. „Нетерова је предавала на Ерлагену наредних седам година без плате, а некада је мењала и свог оца“, наглашава Лусибеља.

„Ми смо универзитет, а не сауна“

Велики немачки математичар, Давид Хилберт, покушао је 1915. године да је доведе на Универзитет у Гетингену, али су се његове колеге са одсека за математику томе противиле. „Шта ће мислити наши војници када се врате на факултет и схвате да ће се од њих тражити да уче од једне жене?“, један професор се противио предлогу. Хилберт му је одговорио: „Не знам зашто је пол кандидата пресудан код пријема за посао. Ми смо универзитет, а не сауна“.

<имг цласс="тфлоат" срц="хттп://с3.постимг.орг/тдпев3тц3/Георг-_Аугуст_Университy.јпг" />

ФОТО: University of Central Oklahoma

Нетерова је морала да држи часове под именом Хилберт наредне четири године без било какве надокнаде. Лусибеља објашњава да се Хилберт надао да би њено искуство и знање о „теорији инваријанти (бројеви који остају константни, иако се њима управља на различите начине) могло да доведе до успона опште теорије релативитета Алберта Ајнштајна, која је, чини се, кршила закон очувања енергије“.

Нетерина теорема

Нетерова је развила теорему која је кључна за разумевање елементарних честица и квантне теорије поља. Укратко речено, „помогла је у разумевању савремене физике“, говорио је за ББЦ Мануел Лосано Лејва, професор атомске и нуклеарне физике на Универзитету у Севиљи.

„Када је Ајнштајн видео Нетерин рад везан за инваријанте, написао је Хилберту: 'Задивљен сам чињеницом да се такви проблеми могу разумети на тако општи начин. Стари књишки мољци Гетингена могли би узети пар лекција код госпођице Нетер. Види се да зна шта ради'“, наглашава се у АПС-овој биографији Нетерове.

Професор Лосано Лејва, који је 30 година предавао студентима у Шпанији, помоћи ће вам да лакше разумете ову теорему. „Концептуално, теорема је веома једноставна, а математички гледано веома компликована. Ради се о успоставља везе између симетрије и непромењених величина“, наводи професор.

Питањем „Шта је симетрија?“, започиње: „Замислите да имам чашу вина у руци и да вам кажем да затворите очи. Док их држите затворене, окрећем чашу око њене осе, а потом вам кажем да их отворите. Сигурно нећете приметити да ли се померила или не. Међутим, ако је то окретање које направим нормално на ту осу, то јест, ако направим круг чашом и кажем вам да отворите очи, приметићете да је дошло до неке трансформације, да се нешто десило чаши. То значи да је чаша симетрична у односу на ротације у релацији са осом, а асиметрична је у односу на ротације у другој оси“.

<имг цласс="тфлоат" срц="хттп://с14.постимг.орг/5зx2улгтт/7667ф18536054дд27фе19ф6ц9аа4ад96.јпг" />

ФОТО: Pinterest

„Сада размислите“, објашњава професор, „да цео свет зна да се енергија не ствара и не уништава, већ да се трансформише – то се назива непромењена величина“. Професор узбуђено додаје: „То што је Еми Нетер урадила је у ствари успостављање веза између симетрије једног система и физичких величина које остају непромењене, а те величине представљају основно средство приликом планирања и решавања проблема у физици. Ово се тиче свих система у физици, од планетарног система до кристала и метала. Свих система!“.

Најлепша теорема на свету

Теорема креирана од стране немачке научнице добила је велики број придева, од којих нису сви били лоши. „Називају је најлепшом теоремом на свету, не само због питања симетрије, већ зато што има огроман математички и рачунски потенцијал“, наглашава Лосано. „Моји студенти су остајали задивљени када сам им је објашњавао, зашто су последице велике, иако је то математички тешко формулисати“, каже он, и додаје да „као физичари, овој жени дугујемо много“.

Његово мишљење дели и професорка Санћес из САД-а: „То је једна веома елегантна теорема, има лепоту концепта симетрије, што су принципи и физике“.

<имг цласс="тфлоат" срц="хттп://с23.постимг.орг/4ах6ууб7ф/95129828_абц.јпг" />

ФОТО: BBC, Професор Мануел Лосано Лејва

Лосано Лејва наводи: „Када сам први пут сазнао за ову теорему, заљубио сам се у њен концепт. Мој професор је одржао диван час о томе како је то био најелегантнији принцип у физици. Сада када ја предајем ту материју на факултету, сваки пут постанем емотиван када држим час о њој. Ово је једна од тачака где се физика и математика спајају на веома леп начин“. Он даље додаје: „Оно што ми професор није рекао тог дана, било је то да је Нетерина теорема написана од стране Еми Нетер. Никада ми није рекао да је то била жена, што сам сазнао тек неколико година касније када сам писао докторат“.

Нетерини дечаци

На крају Првог светског рата дошло је до неких промена везаних за права жена у Немачкој. Лусибеља прича: „Нетерова је 1923. године примала малу плату на Гетингену. Међутим, никада није добила професорску титулу“. Већина студената математике били су мушкарци, који су били познати као „Нетерини дечаци“.

Са појавом нацизма у Немачкој, Нетерова је морала да напусти академски живот у својој земљи због доношења закона на основу кога су отпуштани Јевреји са државних положаја и са универзитета. Тако је и Нетерова била отпуштена са Гетингена. „Прво је почела да предаје студентима у својој кући, али на крају је била приморана да напусти Немачку, заједно са осталим академицима Јеврејима”, објашњава Лусибеља.

Отишла је у САД где је наставила свој академски живот на Брин Мор колеџу у Принстону, као и на Институту за напредне студије тог града. Године 1953, откривен јој је тумор на карлици. Оперисала се, и мада је интервенција била успешна, четири дана касније умрла је због компликација. Имала је 53 године.

Писмо Алберта Ајнштајна у част Еми Нетер поводом њене смрти

Делови писма које је написао и послао Алберт Ајнштајн новинама Тхе Нев Yорк Тимес 1. маја 1935. године:
<имг цласс="тфлоат" срц="хттп://с29.постимг.орг/ри7уг6уqф/174б397е2цц6цафдада83д556707ц8цб.јпг" />
ФОТО: Pinterest

Према мишљењу најкомпетентнијих математичара, госпођица Нетер је била најкреативнији математички геније који је постојао од када је почела виша едукација за жене. На пољу алгебре, у коме су се вековима окупљали најталентованији математичари, она је открила методе које су се показале од огромног значаја за развој актуелне генерације младих математичара.

Чиста математика је, на свој начин, поезија логичних идеја.

Рођена у јеврејској породици, која се истицала због љубави према учењу, Еми Нетер, упркос напорима великог математичара Хилберта из Гетингена, никада није добила академску позицију коју заслужује у својој земљу, али ипак је била окружена студентима и истраживачима у Гетингену који су вец́ постали угледни професори и истраживачи. Њен несебичан и значајан допринос током дугог низа година био је 'награђен' отпуштањем од стране нових владара Немачке, који ју је коштао тога да одржи једноставан стил живота и могуц́ност да настави своје математичке студије.

Њени пријатељи, визионари науке у САД-у, имали су среће да су могли да изврше неопходне припреме са колеџом Брин Мор и Принстоном како би она могла да добије прилику да до краја свог живота у тој земљи упозна не само колеге које су цениле њено пријатељство, већ и захвалне ученике, чији је ентузијазам учинио да њене последње године буду срећне, и можда најплодније у каријери.


ИЗВОР: <а хреф="хттп://ввв.ббц.цом/мундо/нотициас-39231616"> ББЦ

Драгана је вечити сањар заљубљен у глуму и језике

***

Прочитајте и:

Marija Montesori: život posvećen deci
Jelena Dimitrijević: nepravedno zaboravljena
Ivana Dimić: Život je inspiracija

***

Овај текст настао је нашом жељом да млади, који желе да се опробају у превођењу текстова са шпанског, то искуство стекну и унапреде код нас. Уколико желиш да будеш преводилац у нашем младом тиму, ЦВ уз један преведени текст, са изворним, пошаљи на radionicaspanski@gmail.com, са назнаком Пријава/Преводилац. Отворено за све од 15 до 35 година. Пријем нових чланова вршимо до сваког првог дана у месецу.


Желим повремено да добијам мејлове од портала о вестима, најновијим конкурсима и активностима OVDE

Odricanje od odgovornosti

Коментари

ВЕСТИ