иСербиа - Драмско-играна телевизијска обрада средњег века

Серија о династији Немањић је највећи досадашњи пројекат РТС-а. Рађена је према сценарију Гордана Михића и у режији Марка Маринковића. Спој је чак 220 локација, међу којима су Студеница и Црква Светог Петра и Павла у Новом Пазару.

ФОТО: Prnjavorski.net

Приредила: Милица Милошевић

Почетак емитовања серије „Немањићи“ заказана је за крај 2017. године, када се обележава 800 година од крунисања Стефана Првовенчаног.

Радња игране серије везује се за живот краља Стефана Првовенчаног, док је он још био принц и велики жупан. Прати догађаје из живота краља Стефана и његов успон као првог краља династије Немањића.

<имг цласс="тфлоат" срц="хттпс://с23.постимг.орг/иqзб1јибв/1149755_серија-немањици-радјање-краљевине-сте.јпг"/>

ФОТО: Kurir

Како за Политику наводи продуцент серије Мишко Стевановић, јако је компликовано реконструисати 12. и 13. век. Много је посла за костимографе, али и за мајсторе за израду средњовековног оружја.

„Оружје за пет главних глумаца је руком рађено, то су верне реплике мачева које су они носили. Велики део оружја за статисте је прављен и врло су слични оригиналним примерцима. Обући око 2700 статиста и 218 глумаца је озбиљан посао, а помислите само колико је укупно костима требало направити, ако се узме у обзир да серијал покрива 80 година владавине Немањића и да глумци мењају костиме током приче“, рекао је он за Политику.

<имг цласс="тфлоат" срц="хттпс://с16.постимг.орг/ку99пгyгл/Немањици-34.јпг" />

ФОТО: explorenovisad.rs

Улогу Стефана Немање игра Младен Нелевић, а улога Светог Саве поверена је Драгану Мићановићу, Вукана Немањића игра Небојша Глоговац, док ће се у осталим улогама појавити Слобода Мићаловић, Нада Шаргин, Горан Султановић, Миодраг Мики Крстовић.

Милан Марић (млади Вукан) за iSerbia открива како се снашао у улози и каква су очекивања:

„Самим тим сто се ово најављује као највеци пројекат РТС-а последњих година, очекивања као и одговорност су огромни, јер наш јавни сервис заслужује добре и узбудљиве серије, а тако нам мало треба за то. Сада мислим да су се ствари сложиле и да ћемо следеће године добити једну озбиљну, узбудљиву и квалитетну серију“, изјавио је млади глумац и додао:

„Не бих волео да коментаришем како сам се снашао у улози, оставићу то гледаоцима да просуде сами. Ипак, морам да подвучем једну ствар када говорим о овој серији. Одавно нисам видео на снимањима у домаћој продукцији толику пожртвованост целе екипе, жељу за радом, и једну здраву дозу амбициозности, јер лагано сви постају свесни да раде нешто заиста битно.“

***

Прочитајте и:

Šta znači biti normalan? Obavezno razmislite!
Dive srpske pozorišne i filmske scene
Žiška: Uspeh mladih u digitalnom marketingu

***

Овај текст је настао нашом жељом да млади, који имају шта да кажу и допринесу информисаности и едукацији наше омладине, пренесу своје идеје и сазнања. Уколико желиш да и ти будеш члан нашег младог тима и допринесеш развоју наших амбиција, твоје идеје су нам добродошле! ЦВ и један текст пошаљи на urednistvo@iSerbia.rs уз Цц на office@iSerbia.rs, са назнаком „Пријава / новинар“. Отворено за све од 15 до 35 година. Пријем нових новинара вршимо до сваког првог дана у месецу.


Желим повремено да добијам мејлове од портала о вестима, најновијим конкурсима и активностима OVDE

Odricanje od odgovornosti

Коментари

ВЕСТИ