iSerbia - Dramsko-igrana televizijska obrada srednjeg veka
Serija o dinastiji Nemanjić je najveći dosadašnji projekat RTS-a. Rađena je prema scenariju Gordana Mihića i u režiji Marka Marinkovića. Spoj je čak 220 lokacija, među kojima su Studenica i Crkva Svetog Petra i Pavla u Novom Pazaru.

FOTO: Prnjavorski.net

Priredila: Milica Milošević

Početak emitovanja serije „Nemanjići“ zakazana je za kraj 2017. godine, kada se obeležava 800 godina od krunisanja Stefana Prvovenčanog.

Radnja igrane serije vezuje se za život kralja Stefana Prvovenčanog, dok je on još bio princ i veliki župan. Prati događaje iz života kralja Stefana i njegov uspon kao prvog kralja dinastije Nemanjića.

FOTO: Kurir

Kako za Politiku navodi producent serije Miško Stevanović, jako je komplikovano rekonstruisati 12. i 13. vek. Mnogo je posla za kostimografe, ali i za majstore za izradu srednjovekovnog oružja.

„Oružje za pet glavnih glumaca je rukom rađeno, to su verne replike mačeva koje su oni nosili. Veliki deo oružja za statiste je pravljen i vrlo su slični originalnim primercima. Obući oko 2700 statista i 218 glumaca je ozbiljan posao, a pomislite samo koliko je ukupno kostima trebalo napraviti, ako se uzme u obzir da serijal pokriva 80 godina vladavine Nemanjića i da glumci menjaju kostime tokom priče“, rekao je on za Politiku.

FOTO: explorenovisad.rs

Ulogu Stefana Nemanje igra Mladen Nelević, a uloga Svetog Save poverena je Draganu Mićanoviću, Vukana Nemanjića igra Nebojša Glogovac, dok će se u ostalim ulogama pojaviti Sloboda Mićalović, Nada Šargin, Goran Sultanović, Miodrag Miki Krstović.

Milan Marić (mladi Vukan) za iSerbia otkriva kako se snašao u ulozi i kakva su očekivanja:

„Samim tim sto se ovo najavljuje kao najveci projekat RTS-a poslednjih godina, očekivanja kao i odgovornost su ogromni, jer naš javni servis zaslužuje dobre i uzbudljive serije, a tako nam malo treba za to. Sada mislim da su se stvari složile i da ćemo sledeće godine dobiti jednu ozbiljnu, uzbudljivu i kvalitetnu seriju“, izjavio je mladi glumac i dodao:

„Ne bih voleo da komentarišem kako sam se snašao u ulozi, ostaviću to gledaocima da prosude sami. Ipak, moram da podvučem jednu stvar kada govorim o ovoj seriji. Odavno nisam video na snimanjima u domaćoj produkciji toliku požrtvovanost cele ekipe, želju za radom, i jednu zdravu dozu ambicioznosti, jer lagano svi postaju svesni da rade nešto zaista bitno.“

***

Pročitajte i:

Šta znači biti normalan? Obavezno razmislite!
Dive srpske pozorišne i filmske scene
Žiška: Uspeh mladih u digitalnom marketingu

***

Ovaj tekst je nastao našom željom da mladi, koji imaju šta da kažu i doprinesu informisanosti i edukaciji naše omladine, prenesu svoje ideje i saznanja. Ukoliko želiš da i ti budeš član našeg mladog tima i doprineseš razvoju naših ambicija, tvoje ideje su nam dobrodošle! CV i jedan tekst pošalji na urednistvo@iSerbia.rs uz Cc na office@iSerbia.rs, sa naznakom „Prijava / novinar“. Otvoreno za sve od 15 do 35 godina. Prijem novih novinara vršimo do svakog prvog dana u mesecu.


Želim povremeno da dobijam mejlove od portala o vestima, najnovijim konkursima i aktivnostima OVDE

Odricanje od odgovornosti

Komentari

VESTI