иСербиа - Данас почињу пријаве на Филолошком и Правном

Пријаве за пријемне испите на Филолошком и Правном факултету Универзитета у Београду у школској 2017/2018. години, обавиће се 21. јуна на оба факултета, док ће на Правном пријаве трајати још 22. и 23. јуна 2017. године.

Autor: Kristina Đorđević

Фото: Study in Serbia / Fakulteti edukacija

Филолошки и Правни факултет су ове, као и прошлих година, слични по броју студената које примају на основне академске студије. Тај број је на Филолошком укупно 1505 на сва четири смера (Српски језик и књижевност, Српска књижевност и језик, Српска књижевност и језик са компаратистиком и Језик, књижевност и култура – обједињујући назив за стране језике и књижевности, али и за смер Библиотекарство и информатика и смер Општа књижевност са теоријом књижевности), од којих ће се њих 750 образовати финансирањем из буџета Републике Србије, а остали ће се самофинансирати.

Број будућих уписаних на Правном факултету је нешто мањи него на Филолошком – 1450. Тај број није баш тако демократски подељен као на Филолошком, те је већи број оних који ће заузети место на самофинансирању, чак њих 850, док је за „буџеташе” резервисано 600 места.

Такође, Влада Републике Србије је утврдила и број студената који се могу уписати у статусу финансирања из буџета у оквиру афирмативних група, на оба факултета. На Филолошком је тачно одређено да се седморо студената са инвалидитетом, седморо припадника ромске националности и седморо држављана Републике Србије који су у претходној школској години завршили средњу школу у иностранству, могу уписати на основне академске студије као буџетски студенти.

Правни факултет је, у складу са упутством Министарства просвете, науке и технолошког развоја, издвојио 1% од укупног броја студената који ће се финансирати из буџета за лица са инвалидитетом и припаднике ромске националне мањине.

Пријемни испити - Филолошки и Правни факултет у Београду

Филолошки факултет ће објавити листе пријављених 23. јуна 2017. године, на огласној табли и сајту факултета.

<имг цласс="рфлоат" срц="хттп://с23.постимг.орг/грљт9р57/пријемни.јпг" />
Фото: RTV SLON

Сам пријемни испит ће се на Филолошком факултету одржати у два термина, 26. и 27. јуна, где ће у првом термину пријемни полагати будући србисти и англисти, а дан касније и остали који желе да упишу страни језик. На Правном факултету ће се пријемни одржати само 27. јуна. Међутим, на оба факултета, прелиминарне ранг-листе ће изаћи 29. јуна, након чега кандидати могу поднети жалбу и на тај начин утицати на свој положај на листи.

На Филолошком је пријемни такав да без обзира који се смер уписује, неопходан је тест из српског језика, који највише поена носи, наравно, србистима, а онима који су се определили за стране језике, за десетак поена мање. Будући студенти смера за Језик, књижевност и културу на пријемном испиту имаће неки од светских језика као други део пријемног, исто у виду теста. А који ће језик полагати, зависи од смера који желе да упишу.

Пријемни на Правном факултету састоји се од 60 питања: 25 питања из Српског језика, 25 питања из Историје и 10 питања из Устава и права грађана. За оба факултета важи правило да ученицима трећег и четвртог разреда средње школе који су освојили једно од прва три појединачна места на републичком такмичењу које организује Министарство просвете, науке и технолошког развоја или на међународном такмичењу из предмета који се полаже на пријемном испиту, признаје се максималан број бодова из тог предмета.

Коначне ранг-листе ће бити објављене најкасније до 3. јула на оба факултета, па ће се сами уписи примљених кандидата обавити од 4. до 7. јула, и на Филолошком и на Правном факултету.

иСербиа жели свим будућим бруцошима много среће при полагању пријемног испита и успеха у даљем образовању!


Извори: Filološki fakultet / Pravni fakultet

Кристина је сањар, у сну живи, у сну дише, а покушава и да их напише.

***

Прочитајте и:

Sportom protiv stresa u ispitnim rokovima
Odustajanje od fakulteta - teret ili olakšanje?
Iskustva studenata sa različitih programa razmene

***

Укључи се! Овај текст настао је нашом жељом да створимо алтернативни веб простор за студенте, где могу да пишу и информишу се о оним темама које сматрају важним. Уколико желиш да и ти пишеш за студентску рубрику, твоје идеје су добродошле! Није потребно претходно искуство, већ само заинтересованост за студентска питања. Да бисте се пријавили кликните OVDE. Пријем нових новинара вршимо до сваког првог дана у месецу!


Желим повремено да добијам мејлове од портала о вестима, најновијим конкурсима и активностима OVDE

Odricanje od odgovornosti

Коментари

ВЕСТИ