iSerbia - Da li su mediji u Srbiji slobodni?
Konferencija pod nazivom Media Matters, koja će se po prvi put održati 25. marta u hotelu Metropol Palace daće odgovor na ovo i još nekoliko ključnih pitanja. Cilj konferencije je da široj javnosti pruži uvid u značaj i stanje novinarstva i slobode medija u Srbiji, kao i da omogući povezivanje između studenata novinarstva i mladih novinara, sa jedne i relevantnih aktera iz medijske sfere, sa druge strane.

Autor: Marija Planić

Foto: CAAS

Konferenciju organizuje Centar za antiautoritarne studije (CAAS) u saradnji sa međunarodnom mrežom studentskih organizacija Students for Liberty i američkom fondacijom Atlas Network. Konferencija je smišljena tako da se sastoji od tri panel diskusije koje će se baviti temama poput istraživačkog novinarstva i stanja slobode medija u Srbiji, kao i novinarskom etikom i fenomenom „lažnih vesti”. Namenjena je svima koji su zainteresovani za neku od pomenutih tema i nema ograničenja što se profila učesnika tiče.

Govornici će biti novinari i urednici domaćih dnevnih i nedeljnih listova, medijski eksperti i profesori Univerziteta u Beogradu. Pored pomenutog, planirana je i sesija, na kojoj će polaznici CAAS-ove nedavno završene jednosemestralne edukativne „Škole novinarstva”, prezentovati rezultate istraživanja kojim su se, uz pomoć redakcije KRIK, bavili u toku programa.

Foto: CAAS - Polaznici „Škole novinarstva”

Tom prilikom smo razgovarali sa Ratkom Nikolićem, jednim od organizatora pomenute konferencije, koji je za iSerbia podelio svoje utiske o konferenciji i nedavno održanoj „Školi novinarstva”. On je istakao da su dugoročni ciljevi CAAS-a: promocija i zaštita neograničene slobode izražavanja, kao i osnaživanje nezavisnog i etičkog novinarstva kao jednog od osnovnih preduslova funkcionisanja liberalne demokratije.

„Predstojeća Media Matters konferencija prati niz projekata koje je CAAS u protekle dve godine realizovao zarad ostvarenja ovih ciljeva, a najznačajniji od njih je CAAS „Škola novinarstva”, tokom koje je 20 pažljivo izabranih studenata novinarstva imalo priliku da od domaćih medijskih eksperata uči o ekonomskom i istraživačkom novinarstvu, javnom nastupu i novinarskoj etici”, objašnjava Nikolić.

Dodao je da su pored toga, polaznici imali priliku da stečeno znanje primene u praksi, pišući originalne istraživačke radove, u saradnji sa Tamarom Spaić, bivšom novinarkom Blica i redakcijom KRIK-a.

Foto: CAAS - Ratko Nikolić

Media Matters konferencija je originalno planirana kao prilika da se javnosti prezentuju rezultati ovih radova, ali i da se upozna sa stanjem novinarstva u Srbiji, istraživačkim novinarstvom kao profesijom, kao i načelima novinarske etike i njihovom praktičnom primenom u našoj zemlji. Naravno, bitna komponenta konferencije je i umrežavanje studenata novinarstva i mladih novinara međusobno i sa ostvarenim profesionalcima iz struke, koji će učestvovati na panelima”, kaže Ratko.

Interesovalo nas je da li smatra da će ova konferencija nešto promeniti, na šta je odgovorio:„Ako ništa drugo, makar će se javnost upoznati sa značajem medija kao vitalne institucije demokratskog društva, a mlade novinare i studente novinarstva inspirisati da svoj posao rade odgovorno i etički”.

Ulaz na konferenciju je slobodan, ali je prijava neophodna. Više informacija o programu konferencije i načinu prijave možete pronaći na sledećem linku.


Marija je zaljubljenik u pozorište, koja kroz svaku svoju ulogu pokušava, najpre da razume postupke ljudi u pojedinim situacijama, a potom da svoje saznanje prenese na gledaoce.

***

Pročitajte i:

Dan slobode medija: Internet je rešenje
Ups! Ništa od ovoga ne valja!
Zašto bih opet izabrala novinarsto?

***

Ovaj tekst je nastao našom akcijom da mladi postanu dopisnici iz svog kraja. Ukoliko želiš da i ti budeš deo našeg mladog tima i pišeš o događajima i uspesima svojih mladih sugrađana, prijavi se popunjavanjem ovog kratkog formulara. Važni su nam isključivo tvoj entuzijazam i želja da se proširi glas omladine iz svih krajeva! Otvoreno za sve od 15 do 35 godina. Prijem novih dopisnika vrši se do svakog prvog dana u mesecu

Želim povremeno da dobijam mejlove od portala o vestima, najnovijim konkursima i aktivnostima OVDE

Odricanje od odgovornosti

Komentari

VESTI