iSerbia - Crnje od najcrnjeg crnila
Svakodnevno u svom okruženju viđamo crne objekte. Ali, da li jedan objekat može da bude crnji od drugog? Naučnici dokazuju da je to moguće. Oni su dobili boju koja je toliko crna da objekat gubi na obliku i postaje jednoličan poput mrlje.

FOTO: Flickr

Prevela: Sonja Rajković

Naučnici ga opisuju kao sloj toliko crn da čak i spektroskopi ne mogu da ga izmere. Pogledajte ova dva umetnička dela ispod. Ovo levo izgleda kao standardna skulptura, trodimenzionalna predstava čoveka sa brkovima. Skulptura sa desna, medjutim, izgleda više kao jednolična, crna mrlja.

FOTO: The Huffington Post

Zapravo, vi gledate u dve identično oblikovane trodimenzionalne skulpture; kada se obe gledaju iz drugog ugla, možete videti ista ispupčenja i iste linije na obema. Skulptura desno samo izgleda veoma, veoma, veoma crno. Toliko je crna da sve sto je napravljeno od tog materijala izgleda jednolično i prazno.

Britanska nanotehnološka kompanija, Sari Nanosistemi (Surrey NanoSystems) je 2014 godine. izumela boju poznatu kao najcrnje crno na svetu. Zvanično nazvana Vantacrna materija se pravi od gusto zbijenih ugljenikovih nanocevčica u specijalnoj komori visoke toplote. Dobijena crna materija nema nikakav odraz, upijajući 99,96 odsto svetlosti koja padne na nju.

Umetnički svet se zainteresovao za ovu veoma crnu nakon što je britanski vajar Anis Kapur prigrabio ekslukzivno pravo na ovaj materijal. On je za artnet njuz (Artnet News) opisao materijal kao najcrnji materijal u univerzumu posle crne rupe. Bukvalno se možeš izgubiti u njemu. Ali sada čak i Kapurov pigment kaska za Vantacrnom 2.0, koju naučnici opisuju kao sloj toliko crn da čak ni spektroskopi ne mogu da ga izmere.

Sari Nanosistemi opisuju proizvod, koji je još u fazi razvoja i još uvek nije pušten u promet, kao novi sloj bez nanocevčica. Oni takođe ističu da, dok je originalna Vantacrna slobodan međuprostorni materijal koji ne podnosi obradu, novo izdanje je čvrsti sloj koji je daleko tolerantniji.

Ili, laičkim jezikom, kao sto su to na artnet-u predstavili, on guta lasere i menja realnost. Ludo.

Pogledajte na delu crno koje je crnje i od najcrnjeg crnog, u videu ispod. Da li će naučnici ikada stvoriti još svetlucavije svetlucavo ili ne, tek ćemo videti.


IZVOR: The Huffington Post

Sonja je večiti optimista i romantik koji voli književnost, jezike i umetnost.

***

Pročitajte i:

Filip Daćevac: Portreti
Umetničko delo koje mogu da vide i vanzemaljci
Moneov pogled na svet

***

Ovaj tekst nastao je našom željom da mladi, koji žele da se oprobaju u prevođenju tekstova, to iskustvo steknu i unaprede kod nas. Ukoliko želiš da budeš prevodilac u našem mladom timu, CV uz jedan prevedeni tekst, sa izvornim, pošalji na prevodilacka@iserbia.rs, sa naznakom Prijava/Prevodilac. Otvoreno za sve od 15 do 35 godina. Prijem novih članova vršimo do svakog prvog dana u mesecu.


Želim povremeno da dobijam mejlove od portala o vestima, najnovijim konkursima i aktivnostima OVDE

Odricanje od odgovornosti

Komentari

VESTI