иСербиа - Цонфлуенце Белграде: младе наде бродоградње

Чамци „Сава” и „Дунав” представљају дело 15 студената који сачињавају тим под називом Цонфлуенце Белграде. Они су студенти Машинског факултета у Београду, Катедре за бродоградњу, а ове године, у септембру, имаће прилику да заплове Азурном обалом Француске и то на престижном међународном такмичењу Хидроконтест. На ову тему разговарали смо са једним од чланова тима, Бошком Дулићем.

Autor: Kristina Đorđević

Фото: Facebook

Бошко Дулић, члан тима Цонфлуенце Белграде, приближио је и објаснио за iSerbia како функционише такмичење Хидроконтест и шта се од њих очекује.

Хидроконтест је престижно такмичење за студенте бродоградње. Машински факултет у Београду је почетком децембра прошле године добио позив од Хyдрос фондације, која организује Хидроконтест, да се пријави и представи Србију на овом такмичењу, на коме ће учествовати 30 универзитета из целог света. Такмичење се одржава у Сен Тропеу у Француској, од 4. до 11. септембра. Наш задатак је да самостално испројектујемо и изградимо два пловила која морају да буду потпуно иновативна и еколошка. Чамци које градимо, „Сава” и „Дунав" надметаће се са другим пловилима у три трке - превоз тешког терета, превоз лаког терета и трка издржљивости”, истакао је Дулић.

<имг цласс="тфлоат" срц="хттп://с13.постимг.орг/пx9иxqк1з/18378778_10209197259585369_83331418_о.јпг" />
Фото: Приватна архива - Цонфлуенце Белграде

На такмичењу ће учествовати око 30 универзитета из целог света, а пре свега из Француске, Велике Британије, Бразила, Аустралије, док ће суседна Хрватска послати чак два своја тима.

„Наше је да будемо бржи од других и да тих 400 метара стазе за тешку, односно 600, за лаку категорију, пређемо што пре. Трка издржљивости је и најизазовнија, јер се тада тестира енергетска ефикасност пловила. Одабрали смо ова имена, јер сматрамо да смо и даље конкуретни у свету бродоградње, захваљујући чињеници да излазимо на две велике европске реке”, додаје Дулић.

Бродоградња тежи да поново нађе своје место на тржишту

Бошко је за <а хреф="хттп://ввв.исербиа.рс">иСербиа представио свој тим, приближио нам њихов начин функционисања, као и области у којој је свако од њих најбољи, што тим чини комплетним и спремним за такмичење.

<имг цласс="рфлоат" срц="хттп://с8.постимг.орг/бзф1е4х5x/18378766_10209197264585494_225610393_о.јпг" />
Фото: Приватна архива - Цонфлуенце Белграде

Тим смо саставили само од студената Катедре за бродогрању Машинског факултета Универзитета у Београду. Организовали смо га тако да функционише као мало бродоградилиште, поделили смо се у подтимове и одредили послове. Игор Đорђевић је задужен за конструкцију, производњу и логистику, Раде Пештарац за хидродинамику и производњу, Милица Стојановић, Матија Василев, Алекса Сувачаров и ја смо задужени за конструкцију и производњу, Ања Đурић и Маша Цвијовић за дизајн и промоцију, Đорђе Бранковић и Урош Субашић за хидродинамику, Лука Поповић за хидростатику, Александар Пријић за производњу, Милица Видић за администрацију, Немања Шурбатовић је задужен за хидростатику, али је и менаџер тима, док је Стефан Рудаковић вођа тима”, објашњава.

Бошко је описао и данашње стање бродоградње као индустријске гране у Србији, као и који су начини да се она унапреди и поново достигне ниво који је имала за време Југославије.

<имг цласс="тфлоат" срц="хттп://с11.постимг.орг/qх6yлx0сз/17903408_1837622579896421_3091668713942727926_н.јпг" />
Фото: Facebook

Бродоградња тренутно дели судбину и осталих гранама индустрије у Србији и покушава поново да пронађе своје место на глобалном тржишту, док су сами инжењери бродоградње Универзитета у Београду цењени свуда у свету. Некада је Југословенска бродоградња била 3. у свијету, тако да имамо од кога да наследимо знање и искуство прошлих времена. Због тога сматрамо да је на нама, будућим инжењерима бродоградње, да стичемо нова знања која су у кораку са савременим трендовима, да сарађујемо са колегама из иностранства и размењујемо искуства и да промовишемо нашу бродоградњу у свету”, коментарише и додаје да је Хидроконтест такмичење због тога одлична прилика за све њих.


Кристина је сањар, у сну живи, у сну дише, а покушава и да их напише.

***

Прочитајте и:

Sportom protiv stresa u ispitnim rokovima
Odustajanje od fakulteta - teret ili olakšanje?
Iskustva studenata sa različitih programa razmene

***

Укључи се! Овај текст настао је нашом жељом да створимо алтернативни веб простор за студенте, где могу да пишу и информишу се о оним темама које сматрају важним. Уколико желиш да и ти пишеш за студентску рубрику, твоје идеје су добродошле! Није потребно претходно искуство, већ само заинтересованост за студентска питања. Да бисте се пријавили кликните OVDE. Пријем нових новинара вршимо до сваког првог дана у месецу!


Желим повремено да добијам мејлове од портала о вестима, најновијим конкурсима и активностима OVDE

Odricanje od odgovornosti

Коментари

ВЕСТИ