иСербиа - Читање фикције побољшава емпатију!

Уопштено говорећи, читање има многе позитивне ефекте. Читајући учимо о животу и стичемо нова сазнања. Међутим, то није све. Недавно је откривено да читање фикције побољшава друштвене вештине!

ФОТО: Pop Matters

Превела: Ана-Марија Бјеговић

Ништа није тако добро као уживање у једном квалитетном роману фикције. Многи тако хране своју машту и праве бег од стварности путем ког каналишу свакодневни стрес.

<имг цласс="тфлоат" срц="хттпс://с17.постимг.орг/8рт9бјqин/гипхy.гиф" />

ФОТО: Giphy

Недавно је откривено да читање фикције побољшава основну друштвену вештину – емпатију – како тврди студија Одсека за примењену психологију и људски развој Универзитета у Торонту (Канада), објављена у часопису Трендс ин Цогнитиве Сциенце. Поменута студија анализира како фикција може да утиче на социјалне вештине неке особе. Истражитељи су се фокусирали на то како фиктивна књижевност утиче на емпатијски одговор читалаца у реалном свету. У последње време, према мишљењу ових истраживача, расте интерес научника за утицај фикције на људки ум.

<имг цласс="тфлоат" срц="хттпс://с27.постимг.орг/ва3x9тдqб/гипхy_1.гиф" />

ФОТО: Giphy

„Читање је најбоља могућа вежба за наш мозак, у било ком узрасту. Стимулише нас, чини нас срећним и здравим, пружа нам ужитак и учи нас како да боље разумемо друге, да се ставимо у њихову кожу и, на крају, да боље функционишемо у друштву“, наводи психолог Игнасио Моргадо.

Повећање емпатије код читалаца фикције

Истраживачи указују да фикција симулира друштвене реалности, тако да читајући дела фикције људи могу да побољшају своје друштвене способности на исти начин као што пилот учи да лети у симулатору лета. „Фикција би могла да буде симулатор умног лета”, објашњавају истраживачи.

<имг цласс="тфлоат" срц="хттпс://с29.постимг.орг/јхп3цркт3/гипхy_2.гиф" />

ФОТО: Giphy

Како би потврдили своју хипотезу, истраживачи су захтевали од групе одраслих људи да ураде неколико тестова како би измерили степен развијености њихове емпатије и потврдили своју теорију. Један од индикатора унутар тестова није био базиран на фикцији, како се одређени ефекти не би могли објаснити на основу вербалне компетенције која се стиче читањем. У овом експерименту се од испитаника тражило да погледају 36 слика очију различитих људи и да изаберу једно од четири понуђена стања које, према њиховом мишљењу, најбоље описује оно што те особе осећају или мисле. Понуђени одговори су били замишљен, уплашен, изнервиран и нестрпљив. Они који су читали фикцију имали су значајно боље резултате и развијенију емпатију од оних који то нису радили. Истраживачи напомињу да се до ових резултата дошло после одређивања типа личности и других особина испитаника.

<имг цласс="тфлоат" срц="хттпс://с12.постимг.орг/клтх0ивр1/тхе_манy_еyес_оф_хоусе_мд_бy_маднессмаyхем133-д3.јпг" />

ФОТО: Deviant art

Фикција нам омогућава истраживање света других људи

Претходне студије кажу да на повећање емпатије не утиче само књижевна фикција, већ и фикција уопштено. Истраживачи указују на студију која је открила побољшање емпатије код учесника који су гледали телевизијске серије фикције, док докуменатрни програми нису имали исти ефекат. Према истраживачима, досадашња сазнања указују на то да сваки тип фикције који повезује читаоца или гледаоца са ликовима може да побољша емпатију, као и друге друштвене вештине.

<имг цласс="тфлоат" срц="хттпс://с27.постимг.орг/лф4соиеyр/гипхy_3.гиф" />

ФОТО: Giphy

Најбитнија одлика човека јесте то да је друштвено биће. Оно по чему се разликујемо као људска бића јесте стварање друштвених веза са другим особама. Повезујемо се са пријатељима, партнером, децом и те везе нису инстинктивно условљене. Фикција може да обогати наше друштвено искуство и да нам помогне да га разумемо. Она развија емпатију тако што нам омогућава да истражујемо животе других, њихове емоције, жеље и идеје. Омогућава нам да се повезујемо са ликовима, да се емотивно поистоветимо са њима и да разумемо комплексност њихових емоција.

У још једној недавно урађеној студији, тражено је од групе волонтера да замисле одређене реченице док неуролози посматрају шта се дешава у њиховим мозговима. Открили су да се активирао хипокампус, регија повезана са учењем и памћењем, када су учесници изговарали те реченице, као да опонашају стварни свет. Друге студије дошле су до сазнања да фикција може чак да изазове емпатију за другу расу или културу које се разликују од наше.


ИЗВОР: La mente es maravillosa

Ана-Марија Бјеговић

***

Прочитајте и:

Sedam tipova toksičnih osoba
Španski posleratni roman
Šta podrazumeva emocionalna inteligencija?

***

Овај текст настао је нашом жељом да млади, који желе да се опробају у превођењу текстова са шпанског, то искуство стекну и унапреде код нас. Уколико желиш да будеш преводилац у нашем младом тиму, ЦВ уз један преведени текст, са изворним, пошаљи на radionicaspanski@gmail.com, са назнаком Пријава/Преводилац. Отворено за све од 15 до 35 година. Пријем нових чланова вршимо до сваког првог дана у месецу.

Желим повремено да добијам мејлове од портала о вестима, најновијим конкурсима и активностима OVDE

Odricanje od odgovornosti

Коментари

ВЕСТИ