Svi zaljubljenici u poeziju, ali i u zabavu i pouku pozivaju se da u sredu 22. februara u 19 časova u maloj sali Studentskog kulturnog centra prisustvuju predstavljanju novih brojeva lista Zora.

Priredio: Aleksa Jadžić

Foto: Trebinje.info

Književni časopis Zora su pokrenuli najugledniji pisci tog doba Aleksa Šantić, Svetozar Ćorović, Jovan Dučić i Atanasije Čola.

Prvi broj ovog beletrističkog časopisa izašao je u Mostaru, u aprilu 1896. godine, pesmom Alekse Šantića „Ostajte ovdje“. Pre toga je u Beču osnovano Udruženje srpske akademske omladine 1863. godine, koje je do Prvog svetskog rata izdavalo mesečni časopis pod istim imenom. Poslednji broj Zore izašao je u decembru 1901. godine.

Foto: Glas Srpske

Dok je 1997. godine, izašla „Nova Nova Zora“ u Bileći i Gacku izvedena iz Ćorovićevih književnih susreta. Od tada se u Bileći svake godine održavaju susreti proznih pisaca, gde se dodeljuje nagrada za najbolju proznu knjigu, a učestvuju i poznati pripovedači, romansijeri i kritičari.


Izvor: SKC

Aleksa je osoba koja zaista živi samo u pozorištu, za koga je ceo svet jedna velika pozornica, a život jedna premijerna predstava.

***

Prošitajte i:

Izložbe koje studenti mogu posetiti u Februaru
Koliko ste informisani o reproduktivnom zdravlju?
Ništa od sufinansiranja studenata

***

Ovaj tekst je nastao našom akcijom da mladi postanu dopisnici iz svog kraja. Ukoliko želiš da i ti budeš deo našeg mladog tima i pišeš o događajima i uspesima svojih mladih sugrađana, prijavi se popunjavanjem ovog kratkog formulara. Važni su nam isključivo tvoj entuzijazam i želja da se proširi glas omladine iz svih krajeva! Otvoreno za sve od 15 do 35 godina. Prijem novih dopisnika vrši se do svakog prvog dana u mesecu.


Želim povremeno da dobijam mejlove od portala o vestima, najnovijim konkursima i aktivnostima OVDE

Odricanje od odgovornosti

Komentari

VESTI