иСербиа - Бордер Роцк фестивал: Рокенрол се враћа у град

Сведоци смо да су у нашој земљи музички фестивали веома популарни. Оно што је свакако добро је што се места одржавања померају. Све је више фестивала који се одмичу од престонице и већих градова и долазе у мале, провинцијске градове који итекако имају шта да понуде. Тако ће се ове године, од 15. до 18. јуна, фестивал под називом Бордер роцк одржати у Кладову, под покровитељством удружења грађана ,,Метроном” и локалне самоуправе

Autor: Silvija Stojić

ФОТО: Facebook

Смештен на обали Дунава, тамо где је он најлепши (како људи кажу), на самој граници са Румунијом, овај градић је свој стратешки напредак окренуо у смеру туризма. Бордер Роцк фестивал ће туристима, као и локалном становништву, понудити нови четвородневни садржај, а организатори се надају да ће поспешити и међудржавну сарадњу са суседима.
На фестивалу ће гостовати шест америчких бендова и неколико звучних домаћих попут Земље Грува, Канда, Коџе и Небојше и Електричног оргазма. О самом програму фестивала, као и о још много чему, причали смо за ИСербиа са главним организатором Дејаном Михајловићем.

Како сте дошли на идеју да оснујете ,,Метроном” и шта све рад ове организације подразумева?

Непрофитабилно Удружење грађана ,,Метроном” настало је у марту 2015. године, али више из потребе, него идеје. Петљање са организацијом рок концерата (и рокенролом уопште) одувек је била моја страст, а као појединац бих се вероватно и даље патио до изнемоглости, сакупљајући средства за ту чудну работу. Овако се и даље патим, само то лепше изгледа када нас има више и када се то печатира. Шалу на страну, ,,Метроном” је од свог настанка, успео да у Кладово и околину доведе рок бендове из Америке, Мексика, Енглеске, Грчке, Словеније и Француске – укупно 23 наступа у 7 градова. То је уједно и једина делатност којом се бавимо, немамо чланарину и све радимо на добровољној бази. Овога пута смо се осмелили, јер смо први пут добили врло озбиљну подршку општине Кладово, и напаковали 6 америчких бендова у 4 дана: Слим Цессна'с Ауто Цлуб, Сцотт Х. Бирам, Тхе Схивас, Деатх Валлеy Гирлс, Јамес Лег и Легендарy Схацк Схакерс (ови последњи никада нису свирали на Балкану, а једини наступи у Србији биће у Кладову и Београду).

Бордер Роцк фестивал је нешто сасвим ново на просторима овог дела Србије. Да ли очекујете велики одзив публике, с обзиром да ће се и комшијска Зајечарска гитарјада ове године одржати у јуну?

Ми смо ту да пружимо могућност да људи виде и чују нешто ново, што до сада нису могли на овим просторима, који су далеко од центра свих културних дешавања. Наш програм се разликује од програма Гитаријаде, али је већ сада извесно да ћемо убудуће сарађивати, јер ту нема много филозофије. Дошли смо до позиције да се са муком боримо за сваки рокенрол наступ и што их је више, наша мука има више смисла. Требало би да нам гости буду победници прошлогодишње Гитаријаде, а што се тиче будућности, верујем да ће неки вид сарадње сигурно заживети. Не мислим да ћемо једни другима бити конкуренција, јер нико не брани публици да види оба програма. Њихова цена не бије по ушима, а када се та препрека одстрани, остала је само воља људи да нам помогну да рокенрол поново приближимо младима.

На фестивалу ће се, поред музичког дела програма, одржати и низ радионица. Можете ли нам рећи нешто више о томе?

Добри (и више него добри) људи, моји суграђани и саборци, решили су да помогну организацију Бордер Роцк фестивала и да концертни програм употпуне дешавањима која ће у дневном термину заинтересованим људима приближити стрип, оригами вештину, ликовну уметност... Клуб ,,Фусион" ће бити поприште радионица, док ће четири академска сликара своје радове изложити у Дому културе у Кладову. Више о свему томе читаоци могу видети на званичном сајту фестивала, где могу упознати уметнике и информисати се о радионицама и пријавити се за исте, уколико то пожеле.

<имг цласс="флоат" срц="хттпс://с16.постимг.орг/двс76цувл/Деатх_Валлеy_Гирлс_Дариан_Захеди_сq.57ец719722аа1.јпг" />
ФОТО: nashvillescene.com Деатх Валлеy Гирлс

Колико је било тешко доћи до бендова из Америке?

Почело је од сарадње са концертним промотером из Београда, Александром Делибашићем, чија опседнутост рокенролом далеко превазилази моју. Након што смо за две године утврдили да можемо успешно да упознамо провинцију са бендовима и музиком коју волимо и да то уопште не боли, идеја је била да ,,поделимо" четири бенда (које Александар врло лагано и успешно проналази на њиховим европским турнејама). Два бенда би наступила у Кладову, а друга два у Београду, а затим бисмо сутрадан извршили ,,рокаду" и тиме би оба града добила по квалитетан викенд са по четири сјајна наступа. Где су четири, ту их је и шест, слично као са пивом, с тим што се морам похвалити да сам Легендарy Схацк Схакерс лично контактирао. Наравно, одбили би ме без размишљања, да се није поново умешао поменути београдски шмекер и ,,ухватио" и њих.

Поред страних бендова, на фестивалу ће наступити и домаћи популарни бендови, као и бендови из Источне Србије. Колико је битно да се бендови из провинције афирмишу управо на оваквим фестивалима?

Идеја Бордер Роцк фестивала је да бендови који долазе из провинције и који, и поред тога што имају своја издања, немају често прилику да своју музику презентују већем броју људи. Чак и када ови уметници стигну до наступа у Београду или Нишу, ти наступи буду у мањим клубовима и посећује их исти број људи као и у њиховим родним градовима (вероватно половина на тим наступима у престоници такође долази из њихових родних градова). Наравно, сада ће имати прилику да сцену поделе са искуснијим домаћим снагама, као што су Електрични оргазам или Земља грува, али и са светски познатим мајсторима и мислим да ће то искуство бити јединствено за све – и њих који свирају и нас који слушамо и гледамо. Видећемо да ли ће то искуство допринети да раде још посвећеније и буду још бољи. Ја се томе томе надам.

<имг цласс="флоат" срц="хттпс://с10.постимг.орг/46п5виу0п/580x262_1441024167земља_грува_1.јпг" />
ФОТО: mtv.rs Земља грува

С обзиром на то да сте ви и помоћник директора и наставник информатике у основној школи, шта мислите о томе колико је важно да се младима укаже на што шареноликији садржај, имајући у виду да тај садржај у провинцијалним градовима у Србији углавном уме да буде једноличан?

Место у просвети ми је и те како помогло да видим која интересовања наша деца (не могу их чак ни назвати младима, јер радим у основној школи) имају и куда их она воде. Средњошколци би већ могли да се укључе и макар пробају нешто другачије, да виде да ли ће нешто да им се деси. Ако их ,,кврцне" – добро је, не бих се бунио.

Да ли назив фестивала носи неку скривену поруку?

Ништа се не скрива: живимо на граници. Државној, културној, егзистенцијалној, може је свако тумачити како год му је воља. Једна од омиљених епизода ,,Коцкице" била ми је она у којој Бранко скакуће преко државне границе тамо-амо и – на моје опште дечје изненађење – ништа се не дешава! Сви смо исти и сви делимо исти ваздух, али су неки ипак истији од других. Филозофија од које боли глава... Граница је физичка ствар. Лоша. Лого фестивала означава државну, што не мора ништа да значи, осим да ће фестивал у својој евентуалној будућности окупити и неке провинцијалце из комшијских држава – што да не. Да заједно уживамо, макар на неколико дана...


Надамо се да ће се барем делић амбициозних планова људи који стоје из овог пројекта остварити и да ће Кладово добити фестивал на који ће из године у годину моћи да буду поносни. Остаје нам само да вам препоручимо да спакујете ранчеве и посетите овај градић у периоду од 15. до 18. јуна. Дочекаће вас пријатни и дружељубиви домаћини, а свакако ћете наћи садржај који ће вам бити интересантан и у њему уживати.


Силвија воли црно-беле фотографије, Рејмонда Карвера и Дунав.

***

Прочитајте и:

Likovna radionica u slovačkom duhu
Maturanti širom Srbije plesaće kvadril
Zašto odgledati Putujuće pozorište Šopalović?


***

Овај текст је настао нашом акцијом да млади постану дописници из свог краја. Уколико желиш да и ти будеш део нашег младог тима и пишеш о догађајима и успесима својих младих суграђана, пријави се попуњавањем ovog кратког формулара. Важни су нам искључиво твој ентузијазам и жеља да се прошири глас омладине из свих крајева! Отворено за све од 15 до 35 година. Пријем нових дописника врши се до сваког првог дана у месецу

Желим повремено да добијам мејлове од портала о вестима, најновијим конкурсима и активностима OVDE

Odricanje od odgovornosti

Коментари

ВЕСТИ