иСербиа - Анђео чувар: Весна Лазић

Весна Лазић је председница удружења „Анђели чувари“ и Креативне радионице „Пинокио“ у Ваљеву, на чијем челу се успешно налази већ дуги низ година, о чему сведоче и бројне награде које је добила у домену свог пословања. Удружење „Анђели чувари“ је нестраначко, невладино, хуманитарно и непрофитно удружење грађана, чији је цилј хуманитарна, психосоцијална и економска подршка самохраним мајкама, деци без родителја, деци из социјално угрожених категорија становништва, особама са инвалидитетом (са посебним освртом на децу са посебним потребама).

ФОТО: Facebook

Аутор: Јована Миловановић

За портал iSerbia, Весна Лазић говори о рођењу udruženja „Anđeli čuvari“, будућим пројектима, шта је то обележило претходну годину, као и о препрекама на које је наилазила током свог дугогодишњег рада, али које је нису спутавале да ради оно што воли - да буде велики хуманитарац.

Како сте дошли на идеју да оснујете удружење „Анђели чувари“?

Моја жеља је одувек била да радим са децом. Помагала сам својој сестри Мири да држи различите радионице. Биле смо на једној промоцији на којој смо чули шта је потребно за оснивање невладине организације. Тада смо нас две дошле на идеју да оснујемо своје удружење. Саша Алексић из Одбора за људска права нам је помогао да наша прича заживи. Са њима и дан данас одржавамо одличне односе и супер сарађујемо. Циљна група нашег удружења су одувек била деца, како из комплетних, тако и дефицијентних породица, као и самохрани родитељи.

<имг цласс="тфлоат" срц="хттпс://с13.постимг.орг/а70х8е1дз/12985468_253538734991004_7596355594788254710_н.јпг" />
ФОТО: <а хреф="хттпс://ввв.фацебоок.цом/">Фацебоок

На шта сте највише поносни у својој досадашњој каријери?

Када дођете у неку сиромашну породицу где родитељи немају ништа и ви им са хуманитарном помоћи омогућите нормалан живот, вратите осмех на лице. Сећам се једне девојчице којој смо обезбедили протезу и тако јој омогућили да нормално хода. Та дечија захвалност, срећа у очима. Постоје многи малишани који нису могли да остваре право да се нормално упишу у обданиште, ми смо им омогућили да буду део “Пинокија”. Помоћ институцијама и школама је исто ту, али помоћ директно деци оставља највећи печат. Када добијете нешто што су они направили, цртеже, захвалнице, нешто написано њиховим рукама, то је нешто највредније.

<имг цласс="тфлоат" срц="хттпс://с10.постимг.орг/q3сјопxyx/ДСЦ_0496.јпг" />
ФОТО: <а хреф="хттпс://ввв.фацебоок.цом/">Фацебоок

Са каквим препрекама сте се сусретали током рада?

На почетку рада је било много турбулентно. У то време људи нису навикли да помоћ добијају преко хуманитарних организација, већ преко Црвеног крста. Из овог разлога многи су мислили чак и да смо секта. Године 2005. најгора ствар која је задесила удружење је било увођење ПДВ-а на хуманитарну помоћ. Осам месеци је стајала заплењена пошиљка. Видно потресена, отишла сам у царинарницу Шабац и питала их пошто кошта хуманост? У почетку је проблем представљао и магацински простор, али касније су нам добри људи из предузећа “Дива” (док је постојало) и садашњи заменик градоначелника, Драган Јеремић, обезбедили простор.

<имг цласс="тфлоат" срц="хттпс://с17.постимг.орг/4мyлз6qпр/ац1.пнг" />
ФОТО: Anđeli čuvari

Да ли је тешко бити хуман у данашње време и зашто тако мислите?

У сваком од нас лежи доза хуманости. Многи, иако имају тај осећај, нису спремни да свој живот посвете помагању другима. Морате да саслушате људе и проживите сваку причу са својим корисником. Током свог рада било је заиста изузетно тешких и потресних животних прича. Људима је лакше када их неко саслуша, а ја сам срећна јер сам помогла. Мене испуњава да помажем другима, волим то што радим. Када видим осмех на дечијим лицима, то ми је највећа награда. Новац не чини све. Овај посао морате да радите из љубави, не из користи.

<имг цласс="тфлоат" срц="хттпс://с27.постимг.орг/нкди8долф/ац2.пнг" />
ФОТО: <а хреф="хттп://андјелицувари.орг/галерија/">Анђели чувари

Шта је обележило претходну годину удружења?

Процес добијања сагласности за издвојену јединицу предшколске установе „Милица Ножица”, то је била круна нашег дугогодишњег рада. Са овим смо заокружили причу да деца могу да бораве у просторијама нашег обданишта од 18 месеци па све до поласка у школу. Можемо се похвалити да већ прва генерација похађа предшколско у нашем обданишту. Двоје васпитача из нашег обданишта су добили стални радни однос у склопу предшколске установе “Милица Ножица.” Преселили смо се у нове просторије, у кућу у самом центру града Ваљева која је опремљена по свим прописаним стандардима. Деци смо у протеклој години у склопу њиховог боравка у обданишту дали шансу да похађају и радионице енглеског језика, ликовне радионице и радионице за развој говора.

<имг цласс="тфлоат" срц="хттпс://с28.постимг.орг/8q1б70525/имаге.јпг" />
ФОТО: <а хреф="хттпс://ввв.фацебоок.цом/">Фацебоок

Који су будући пројекти и планови удружења?

Сви будући пројекти укључују наравно децу, само су различите теме: инклузија, тако и разни савремени програми из спорта, екологије. Конкуришемо на све пројекте који су нам по статуту. Увек конкуришемо и на јавне радове. Врло озбиљно радимо на драмској секцији Kreativne radionice “Pinokio”, те тако сваке године смишљамо приредбе у којима су глумци малишани из нашег обданишта. Имамо своју музику, кореографију, текст који наши сарадници пишу, сценографију. Увек нам је у годишњем плану да учествујемо на овим манифестацијама са нашим аутентичним представама: Дан планете земље, Змајеве дечије игре, Дечија недеља, Тешњарске вечери, Шабачке играрије, Васкршњи сабор и на нашем посебном пројетку Новогодишњој бајци који већ 17 година реализујемо у нашем граду. Тако смо и овогодишњим планом и програмом предвидели све ове манифестације.

<имг цласс="тфлоат" срц="хттпс://с30.постимг.орг/гббг8х8рл/16298840_109639189553377_8425900304644542661_н.јпг" />
ФОТО: <а хреф="хттпс://ввв.фацебоок.цом/">Фацебоок

Удружење „Анђели чувари“ сваке године организује манифестацију „Новогодишња бајка“ за малишане града Ваљева. Реците нам нешто више о манифестацији и самој организацији?

Овај пројекат и ова манифестација настала је са нашим оснивањем, а ми смо почели са радом 09.12.2000. године. Тада смо имали свега шеснаесторо деце за које смо хтели да организујемо журку и доведемо им Деда Мраза, поделимо пакетиће и тако их обрадујемо. То је била наша прва бајка. Ми смо купили и спаковали те пакетиће. Следеће године смо имали мало више деце од наших корисника и имали смо велику жељу да наша бајка заживи и да сваке године ставимо осмех на лице малишанима којима је можда то једини начин да добију пакетиће. Пошто је број деце растао из године у годину, почели смо озбиљно да се бавимо овим пројектом и тражимо спонзоре. Манифестација је почела да се одржава традиционално сваке године у Дому културе у Ваљеву. Деца из обданишта “Пинокио” на тај дан дају поклон представу деци града Ваљева, забавља их неко из музичке сфере, градоначелник се обрати својим малим суграђанима, а свештено лице обавезно благосиља децу. Такође, и ја се обратим својим малим другарима. Деца уживају у двосатној приредби. Улаз је наравно бесплатан. Свака бајка је посебна на свој начин.

<имг цласс="тфлоат" срц="хттпс://с27.постимг.орг/цсвкбxп0ј/ац3.пнг" />
ФОТО: <а хреф="хттп://андјелицувари.орг/галерија/">Анђели чувари

Успешни сте у ономе што радите и многи желе да крену Вашим стопама. Шта бисте им Ви поручили?

Све што радите у животу, треба да волите и радите из срца, само тако можете постићи резултат. Када се осећам лоше одмах погледам на зид и видим брдо цртежа, захвалница и разних стварчица који су ми деца направила са љубављу и одмах заборавим на проблеме које овај посао доноси.

Јована највише воли у слободно време да путује, да се бави декупажом, учи језике, чита књиге, гледа филмове и серије и пише текстове.

***

Прочитајте и:

Jelena Veselinov: Uspevam da ostvarim nemoguće
Saška Sokolov: Nikad ne odustajte!
Tatjana Vojtehovski: Prošlost inače ne postoji

***


Овај текст настао је нашом жељом да створимо алтернативни веб простор за младе где могу да пишу о свим оним темама које сматрају важним, искрено и без ограничења! Уколико желиш да и ти будеш члан нашег младог тима и допринесеш развоју наших амбиција, твоје идеје су нам добродошле! Није потребно искуство, већ само жеља и идеје! ЦВ и један текст са валидног мејла пошаљите на ifemin@iserbia.rs ЦЦ office@iserbia.rs, са назнаком "Пријава / о женама". Пријем нових дописника врши се најкасније сваког првог дана у месецу. Отворено за све од 15 до 35 година. Пријем нових новинара вршимо до сваког првог дана у месецу.


Желим повремено да добијам мејлове од портала о вестима, најновијим конкурсима и активностима OVDE

Odricanje od odgovornosti

http://andjelicuvari.org/<а хреф="хттп://андјелицувари.орг/">хттп://андјелицувари.орг/

Коментари

ВЕСТИ