иСербиа - 7 идеја за размишљање за девојчице

Представљамо вам неколико тема за размишљање које се деци не представљају из критичког угла, већ им се намећу општеприхваћени модели и ставови. Ево чему бисмо морали да учимо девојчице нових генерација.

ФОТО: La Mente es Maravillosa

Превела: Милица Анђић

На неки начин, популарна женска филозофија настаје даље од митова, неистина и стигми, и успева да се спаси кроз серију разговора и искреног суживота који нам свима делују уобичајено. Ово заједништво, сачињено од искустава, чежњи и фрустрација, делује удаљено светлосним годинама од онога што видимо као приказано у нашој репрезентацији у друштву, што чини да се ми жене осећамо изоловано, тужно и исфрустрирано. Због тога, желели бисмо да девојчице нових генерација, које су наша будућност, разумеју ствари које им никада нису биле јасне или доступне.

1. Жене које мењају свет не појављују се на листама „најбоје обучених жена“

Не кажемо да рад на значајном животном пројекту није у складу са лепим облачењем. Ако се нешто истиче као део феминизма, то је да је жена слободна да одабере одећу коју год жели. Оно што бисмо волели да девојчице нових генерације знају јесте то да жене које чине велика дела немају као основни циљ да буду на листи „најбоље обучених“. Понекад ћете затворити очи размишљајући о томе да су модна и естетска дешавања ноћна мора, али не мора да буде тако. Забавите се, играјте се и кокетирајте са модом како желите, али не прихватајте идеју да сте лутка коју неко жели да прикаже.

2. Да бисте упознале жене које су нам омогућиле права и слободе, мораћете дубље да истражујете

Жао нам је, и не говоримо вам ово са скривеним патернализмом, нити као „мајка која најбоље зна“, али врло је вероватно да вас у школи ни најмање не уче о историји и делима жена које су учиниле да можемо да живимо овако како данас живимо. Такође, неће вам објаснити какав је био процес да би се до тога дошло, нити зашто су на другим местима права жена била ограничена. Неће вам ово објаснити, чак ће вам на неким местима то и сакрити или ће вас навести да верујете да су та права женама дата и одобрена од стране мушкараца или жена које су биле уз моћне мушкарце.

Никада вам неће говорити о томе да су друштвене конструкције рода заправо стратегије да се половина популације елиминише са табеле доношења одлука, наводећи јаке разлоге као „непремостиве“ разлике између два пола које је наметнула биологија. Такође, скриваће од вас револуције подизане од стране жена и права која су тада остварена. Скриваће имена и презимена. Истражујте о њима, о женама и о свим условима у којима су оне делале. Што је више скривено, више ће вам моћи дати као жени.

<имг цласс="тфлоат" срц="хттпс://с3.постимг.орг/к5п86егс3/Цонверсацио_н-амигас.јпг" />

ФОТО:<а хреф="хттпс://ламентеесмаравиллоса.цом/7-рефлеxионес-пара-лас-нинас-де-еста-генерацион/"> Ла Менте ес Маравиллоса

3. Мушкарци који имају мишљење о вашем репродуктивном и сексуалном здрављу

Мушкарци ће често имати мишљење о томе шта треба да радите и како треба да се осећате по питању ваше сексуалности и репродукције. Пре него што прихватите неке од њихових идеја, истражите.

Током живота, свакој жени света ће се дешавати невероватне, апсурдне, чак и перверзне ствари, које су најгоре. Како растете, многи мушкарци, понекад у пратњи других жена „које мисле добро“, диктираће вам како треба да правилно користите ваш репродуктивни систем, као да је рачунарски програм. Они, који о њему не знају ништа, немају га, и не могу ни да замисле шта је за неке жене имати га. Равнодушност и одмахивање главом биће ваши најјачи савезници како бисте издржале такав „пљусак идеја“ и препорука које никада нисте ни тражиле.

4. Бити мајка је опција, не обавеза

Мајчинство је један од начина да се споји са спољним светом, и овде не говоримо о духовним везама које може да осети свака од нас. Мајчинство нас спаја са природом и нашим телом, развија нашу људску и рационалну свест помешану са инстинктима. Мајчинство је такође један од начина да се покаже женственост. Плодност је увек била женски атрибут, повезан са чулношћу. Штавише, обухвата разлике са мушкарцима тако што плодност дефинише „оно што је женско“, одређеним биолошким чињеницама, као што су трудноћа, порођај и дојење.

Све ово није само облик природне везе и сексуалне дефиниције. Гледано из друге перспективе, мајчинство је и начин да се држави понуде нови грађани, када постоји жеља да се допринесе расту у патриотском пројекту великих размера (иако сâме нисмо обавештене о њему). Ипак, мислите о томе како је мајчинство само један од начина да се повежете са другима, али не и једини. Оно је само једна опција више коју вам нуди ваш репродуктвни систем. Ваша материца не припада ниједној држави, као ни религији! Она је ваше тело, спојено са свешћу, које само одлучује да ли жели да има то искуство или не.

<имг цласс="тфлоат" срц="хттпс://с30.постимг.орг/гкцср5јгх/Мујер-фелиз-дисфрутандо-дел-аире-либре.јпг" />

ФОТО:<а хреф="хттпс://ламентеесмаравиллоса.цом/7-рефлеxионес-пара-лас-нинас-де-еста-генерацион/"> Ла Менте ес Маравиллоса

5. Феминизам није неспојив са романтичном љубави

Феминизам не иде против идеје романтичне љубави. Само вам објашњава ограничења исте, типове различитих романси, богатство љубави и секса, могућности да уживате и учините да други уживају.

Бити романтична/ан нема никакве везе са доминацијом. Може се заводити без гледања на другу особу као слабију, може се волети без „обележавања територије“, узнемиравања и контролисања. Све ово је драма без смисла, борба ега у којој увек има оних који губе, а не оних који воле.

6. Промените увреде из женског у мушки род како бисте осетиле њихову моћ

Један од најефектинијх начина патријархата је да вас направе хистеричном, лудом. Да вас исмеју, или да употребе било који погрдан придев који се навелико користио током историје како би се стигматизовала и утишала борба жена, добијајући заузврат покорне и послушне ставове помоћу којих се диктира добијена моћ.
Промените увреде из женског у мушки род како бисте осетиле њихову моћ. Схватићете да су добри атрибути употребљени у једном, коришћени за вређање у другом роду. Ако је „пас“ повезан са верношћу, са чиме је повезана „кучка“?

7. Надметање међу женама ослабљује поруку коју желе да пренесу

То да ли је живот кратак или дуг је ствар перспективе, као и наших односа са другима. Једног дана може да се деси да ћете почети да не подносите неку жену због нечега личног или због нечега што је урадила; али незаборавите да сте обе у једној подређеној позицији. Стога, препоручљиво је да градите јаке везе, искључујући естетске и идеолошке разлике, да бисте успеле да одвојите колективну борбу од личних разлика.

Све ћемо на крају проживети исто. Ако су мушкарци научили да разликују борбе, и одвоје пословни и лични живот, ми такође можемо урадимо исто. Само треба да се усудимо и да то аутоматизујемо, ништа више.


ИЗВОР: La Mente es Maravillosa

Милица Анђић

***

Прочитајте и:

Da li smo sve mi feministkinje?
Ženska prijateljstva su jača od muških
Saveti uspešnih žena iz celog sveta

***

Овај текст настао је нашом жељом да млади, који желе да се опробају у превођењу текстова са шпанског, то искуство стекну и унапреде код нас. Уколико желиш да будеш преводилац у нашем младом тиму, ЦВ уз један преведени текст, са изворним, пошаљи на radionicaspanski@gmail.com, са назнаком Пријава/Преводилац. Отворено за све од 15 до 35 година. Пријем нових чланова вршимо до сваког првог дана у месецу.


Желим повремено да добијам мејлове од портала о вестима, најновијим конкурсима и активностима OVDE

Odricanje od odgovornosti

Коментари

ВЕСТИ