иСербиа - 10 видеа у част ПИ - дана!

Математички речено, ПИ је однос обима и пречника круга. Број ПИ се широко користи у математици и наукама које математику користе као алат. Међутим, није то главни разлог због чега је толико цењен и вољен. Највећа лепота броја ПИ лежи у томе што нешто толико једноставно и базично даје увид у нешто врло компликовано и хаотично. Срећан вам ПИ дан!

Autor: Jana Milenković

ФОТО: blog.lsc.org

У целом свету, 14. март је дан када се прославља ПИ - дан, пошто је 3.14 апроксимација овог броја на две децимале. Сетићете се можда како смо пре две године објавили текст где је, између осталог, објашњено шта је то Божанска формула, као и да ли ПИ у себи садржи ПИ (освежите знање кликом ovde). Уколико вас занима како да најбоље прославите ПИ-дан или докучите право значење овог, помало чудног наслова, слободно прочитајте и prošlogodišnji PI - dan tekst.

Међутим, и ове године смо вам спремили праву менталну посластицу у духу ПИ-дана. Одабрали смо 10 занимљивих, интригантних, невероватних научнопопуларних yоутубе видеа о броју ПИ. Уживајте!


1. Рачунање броја π

Мет Паркер са канала СтандУпМатхс, већ трећу годину, ручно, без икаквих уређаја за рачунање, експериментално добија број приблиажан броју ПИ користећи се разним формулама. Ево јучерашњег видеа:


2. π - кадо

И Дајана Коверн и Дерек Милер (ПхyсицсГирл и Веритасиум респективно) су уз помоћ пикада и иновативних начина бацања стрелица такође покушали да помоћу експеримента добију број ПИ.


3. π и шибице

На каналу Нумберпхиле се може маћи огроман број видеа о броју ПИ. Један од њих је и овај где се види како је ПИ свуда, када је др Тони Падила демонстирао налажење броја ПИ уз помоћ шибица.


4. π од π - те

Мет Паркер, овога пута на каналу Нумберпхиле, прави још један у низу видеа где се показује на колико много начина је могуће екпериментално израчунати ПИ, сада уз помоћ пите.


5. Уметност и π

Др Джејмс Грим је на каналу Нумберпхиле показао једну визуелизацију броја ПИ и како како одговара начелима естетике.


6. π на суду

У још једној епизоди Нумберпхyле-а, Др Джејмс Грим прича анегдоту о судбини многим математичарима омиљеног броја броја и томе како је ПИ умало постао- рационалан.


7. Шетња крај π - а

Брејди Харан, творац већ помињаног Нумберпхyле канала, је на хартији дугој преко једне миље (1ми≈1.6км) одштампао првих 1,000,000 цифара броја ПИ, па су Мет Паркер и он, шетајући крај ове стазе, успут застајали на занимљивим или важним местима цифара броја ПИ.


8. π Меандрирање

Број ПИ има везе са многим природним појавама, а у каквој су корелацији број ПИ и дужина реке на домишљат начин објашњава др Джејмс Грим.


9. 39. цифра броја π

Без обзира што је израчунато на трилионе цифара броја ПИ, др Джејмс Грим на Нумберпхyле каналу тврди како је рачунање првих 39 вероватно довољно да би се добио обим постојећег универзума. Он упозорава како овај обим не би могао да се добије уз исту релативну грешку (која је мања од ширине атома водоника) са 38 цифара, иако је 39. цифра броја ПИ -нула.


10. Колико заиста волите број π?

Уколико и након овог видеа, где се супротстављају бројеви ПИ и ТАУ (Ʈ=2π) останете на страни броја ПИ, честитамо, ви сте исконски љубитељ овог фасцинантног броја!


Јана је студенткиња веселе природе, плаве косе и одлучног погледа која планира да једног дана промени свет на боље.

Прочитајте и:

Sanja Milovanović: Kviz je idealan za samoproveru
Kulturna dešavanja u martu za studente
„Na mlečnom putu“ u Beogradu


***

Овај текст је настао нашом жељом да млади, који имају шта да кажу и допринесу информисаности и едукацији наше омладине, пренесу своје идеје и сазнања. Уколико желиш да и ти будеш члан нашег младог тима и допринесеш развоју наших амбиција, твоје идеје су нам добродошле! ЦВ и један текст пошаљи на urednistvo@iSerbia.rs уз Цц на office@iSerbia.rs, са назнаком „Пријава / новинар“. Отворено за све од 15 до 35 година. Пријем нових новинара вршимо до сваког првог дана у месецу.


Желим повремено да добијам мејлове од портала о вестима, најновијим конкурсима и активностима OVD

Odricanje od odgovornosti

Коментари

ВЕСТИ