иСербиа - 10 ствари које нисте знали о астечкој религији

Религија је била веома битна у свакодневном животу Астека. Највише су се молили боговима који су били заштитници пољопривреде јер се велики део овог народа бавио гајењем бројних биљака.

ФОТО: Pixelizam

Приредила: Јована Љевнаић


Два лица

Као и људи, Астечки богови ималу су добру и лошу страну, али су такође имали два лица. О томе сведоче маске које су пронађене у древним астечким храмовима.


Богиња која је инпирисала филм о Индијани Джоунсу

Обред који се приказује у филму „Индијана Джоунс“ преузет је ис астечке културе. Ради се о жртвовању младића, који је претходно живео у добрим условима. Обично је то био заробљеник, који би годину дана живео луксузно. Након тога би му се на крају церемоније извадило срце.

Лик Моле Рам није само Спилбегова фантазија, већ је заснован на историјским подацима.


<имг цласс="тфлоат" срц=" хттп://с4.постимг.орг/к314д8xфx/550пx_Xиухтецухтли_1.јпг" />
ФОТО: Wikipedia

Хитзилопохтли постоји – али на застави Мексика

Мотив националне заставе Мексика инспирисан је легендом астечке културе. По легенди је свештеница нашла орла док је на стени прождирао змију. На том месту је саграђен храм, а овај мотив представља бога Сунца.


Љубав између бога кише и богиње језера

Астечка богиња река, језера, потока и других вода заљубила се у кишу, а њен муж је био бог кише Тлалок.


Бог који није заслужио храм – или храм није заслужио њега?

Ометекухтли био је најузвишенији бог. Астеци су веровали да се он налази на небу, зато никада није постојао храм посвећен њему. Био је владар животима, а сматрало се да тако узвишен бог никада не би ступио у контакт са људима.

<имг цласс="тфлоат" срц="хттп://с30.постимг.орг/вбд1бубб5/ометецутли_ФМ_цол.јпг " />
ФОТО: Gwgd.de


Зашто су робови мрзели Ксип Тотека?

Мржњу према богу Ксип Тотеку робови су развили због легенде по којој је бог захтевао да му се као жртва принесе кожа роба. Ту кожу је касније одевао, а био је бог патње, болести и златара.


Ометеотл - мушкарац или жена?

Име Ометеотл означава две душе, а једно тело. Или два тела, а једну душу. У сваком случају, Ометеотл је био симбол дуалности и исконске снаге природе. Често су се мушкарац и жена, који су представљали Ометеотла, звали мужем и женом, а сматрани су за родитеље многих богова.

<имг цласс="тфлоат" срц="хттп://с4.постимг.орг/ккзхкрв19/59379119ц3387б02фе444ед23це66782.јпг " />
ФОТО: Venngage

Астечки Адам и Ева

По њиховом веровању, Оксимоко, богиња ноћи, астрологије и календара, и Кипактонал били су први људски пар. Имали су сина, који је касније ожењен богињом.


Астечки богови су и данас поштовани

Дакле, њихова религија је истрајала више од славних Маја. Њени следбеници долазе из Централне Америке, а верују у бога сунца, који је по веровању попримио облик Исуса.Поред тога што су шпански колонизатори покушали да их покрсте, Нахуе су наставили да следе астечку религију.


Богови као смртници

Једно од астетчких веровања било је да богови могу да се реинкарнирају. Бог се жртвовао ради успостављања равнотеже, а касније опет рађао.

Извор:Nacionalna Geografija

Прочитајте и:

Da li ste čuli za pametna ogledala?
Vodič kroz Gaudijevu Barselonu
Da li su emodžiji umetnička dela?

***

Овај текст је настао нашом жељом да млади, који имају шта да кажу и допринесу информисаности и едукацији наше омладине, пренесу своје идеје и сазнања. Уколико желиш да и ти будеш члан нашег младог тима и допринесеш развоју наших амбиција, твоје идеје су нам добродошле! ЦВ и један текст пошаљи на urednistvo@iSerbia.rs уз Цц на office@iSerbia.rs, са назнаком „Пријава / новинар“. Отворено за све од 15 до 35 година. Пријем нових новинара вршимо до сваког првог дана у месецу.


Желим повремено да добијам мејлове од портала о вестима, најновијим конкурсима и активностима OVDE

Odricanje od odgovornosti

Коментари

ВЕСТИ