иСербиа - 10 најважнијих савремених мексичких уметника

После Другог светског рата уметничка авангарда се сели у Сједињене Америчке Државе, са апстрактним експресионизмом и поп артом као главним одликама овог доба. Акционо сликарство се непоколебљиво развијало, а на дела великих уметника смештених у Њујорку утицај су имали додир, покрет, акција, ритам и, пре свега, Давид Алфаро Сикеирос.

ФОТО: El Universal

Превела: Тијана Вуковић

Мексиканац Давид Алфаро Сикеирос је имао је експеримантални атеље у Њујорку, отворен 1936. године. Била је то лабораторија модерних техника и они који су посећивали његов атеље експериментисали су са ербраш техником и синтетичком, индустријском фарбом. Джексон Полок је био један од њих, и он је, као и његов учитељ, препознао горућу важност случајности у уметности. Харолд Лејман, такође један од полазника овог атељеа, тврдио је: „Свако од нас је морао да стане изнад слике како би накапао боју и потом да је испрска по платну, након чега би се стављао разређивач“.

Заправо, специјалиста за Сикеироса, Ирене Ернер, тврди да се Полок „осетио привученим од стране Сикеироса, кога је доживљавао моделом акционог сликарства“. Иако већина не зна праву позадину приче и цео свет тврди да је Полок отац апстрактног експресионизма, Мексиканци су ту да нам укажу на то да је до прекретнице у уметности довео овај мексички муралиста. Поред Сикеироса, ово су неки од данас најпознатијих, савремених мексичких уметника:

Габријел Ороско

Иако су његова дела веома критикована, он је најпознатији мексички уметник на савременој уметничкој сцени и његова дела процењена су на хиљаде долара. Користи различите материјале и делове које пронађе у смећу, на напуштеним местима, и касније их трансформише у неочекиване декорације. На овај начин успева да донесе у потпуности другачије значење од оног које ми видимо.

Скулптурама, фотографијама, сликама, снимцима и уметничким инсталацијама показује велико интересовање за науку, математику, процесе органског раста и границе између природе и технологије. Критикује уметност самом уметношћу са филозофског становишта које приказује проблеме који се јављају у могућности сусрета и просторних односа.

Коментари

ВЕСТИ