iSerbia - 10 najmanje posećenih zemalja na svetu
Ako još uvek niste odlučili gde ćete provesti letnji odmor ove godine, a volite avanture i jedinstvena mesta, predlažemo vam da razmotrite ovih deset egzotičnih predloga.

FOTO: Pixabay

Prevela: Dejana Jeremić

Pariz, Njujork ili London. Za ljubitelje urbane sredine nema boljeg mesta od velikih gradova sa bogatom istorijom, umetnošću i kulturom. U slučaju onih koji sanjaju da se udalje od gradova i da pronađu mir u kristalnim vodama i belom pesku, Kankun, Rio de Žaneiro ili Aruba se pojavljuju u kolektivnoj svesti. Što se tiče romantičnih destinacija, Venecija, Gvanahuato ili Kali su neke od najposećenijih na svetu.

Svako mesto ima potencijal za savršeni scenario odmora iz snova. Međutim, postoje zemlje čije ime ne govori apsolutno ništa, gde turizam gotovo i da ne postoji i u koje niko ne sanja da otputuje. Ipak, za najbolje putnike, za one koji znaju da svako mesto ima nešto da ponudi, postoje mesta koja još uvek nisu otkrivena za većinu turista i koja skrivaju atrakcije za pojedince, budući da nikoga ne zanima da ih posećuje.

U kojim državama ima najmanje turista i zašto bi trebalo da budete među manjinom koja ih posećuje? Ovo je deset zemalja u kojima možete da doživite pravu avanturu:

Nauru

FOTO: Travel Tourism Blog

Izgubljeno ostrvo severno od Australije je treća najmanja država na svetu i, u isto vreme, mesto koje prima najmanje turista godišnje (oko 160). Ova teritorija se ne pojavljuje ni u jednom turističkom vodiču, a ipak, njene bajkovite stenovite plaže podsećaju na najlepši san o odmoru na netaknutom ostrvu.

Somalija

FOTO: Skyscraper City

Zahvaljujući burnom XX veku koji je ova država pregrmela, prirodne lepote ostale su zasenjene piratima, državnim udarima i veoma neravnopravnom raspodelom bogatstva. Međutim, od pre najmanje jedne decenije uslovi se poboljšavaju u Mogadišu, obalskom glavnom gradu. Koralni greben njenih plaža je ostao skoro netaknut zahvaljujući slaboj posećenosti, a hoteli na korak od plaže su najjeftiniji na svetu.

Tuvalu

FOTO: Pinterest

Osam polinežanskih ostrva koja čine ovu državu primaju jedva nešto više od hiljadu posetilaca godišnje, ali je ova cifra u drastičnom porastu. Prirodna lepota ovih ostrva, čisto plavo more i mir ili smirenost sa kojim Tuvaluanci prihvataju život, pored lokalnog jačanja turizma, odlični su razlozi za upoznavanje ovih ostrva. Ovo je izvanredno mesto da zaboravite sve ostalo i da se povežete sa prirodom.

Maršalska ostrva

FOTO: Huffington Post

Ova ostrva su jedna od najbolje čuvanih tajni Tihog okeana za putnike koji vole jedinstvena iskustva: iznenađujuće je to da veliki hotelski kompleksi još uvek nisu stigli na ovaj arhipelag što je dobro za miran život stanovništva i neprevaziđeno bogatstvo morske faune. U njihovim kristalnim vodama ima više od hiljadu vrsta riba i više od dvesta vrsta korala, što je raj za one koji vole more i morski život.

Sao Tome i Prinsipe

FOTO: United Nations Development Programme - Climate Change Adaptation

Radi se o dva živopisna ostrva odvojena od Afrike u Atlanskom okeanu gde vas očekuje egzotična avantura usred guste džungle, aktivni vulkani dostojnih naučne fantastike i hotelski kompleksi koji kombinuju ekskluzivan luksuz sa autentičnim elementima negostoprimljive unutrašnjosti ostrva. Iako ovi kompleksi mahnito rastu u glavnom gradu, samo portugalske turističke agencije organizuju putovanja na ovu destinaciju koju morate posetiti, što i ne čudi imajući u vidu da su ostrva ranije pripadala Portugalu.

Kiribati

FOTO: Pinterest

Trideset tri koralna grebena i ostrva puna vegetacije i prirodnih dobara koja daju oblik Kiribatima su hir prirode i imaju jednu osobenost: nalaze se na nultom meridijanu što znači da svaka Nova godina prvo stiže kod njih i to je dobar razlog da žurka svakog 31. decembra bude jedna od najboljih na svetu. Na njihovim plažama se pokreću ambiciozni projekti hotelskih kompleksa, B&B-a (Bed & Breakfast), hotela i infrastrukture u razvoju od kojih se očekuje da privuku još više posetilaca.

Južni Sudan

FOTO: Cultura Colectiva

Smeštena u centru afričkog kontinenta, ova država, mada je mnogima nepoznata (stekla je nazavisnost 2011), ima najbolje od Afrike bez preterivanja i visokih cena kao u Keniji, Tanzaniji ili Južnoafričkoj Republici. Posle skupog građanskog rata koji je podelio naciju proteklih godina, vlada, kao i različite firme posvećene uslužnoj delatnosti, ulažu milione dolara da ponovo pokrenu turizam, a u ponudi soba je veliki spektar mogućnosti za svačiji džep.

Libija

FOTO: Pinterest

Ova zemlja se našla u centru pažnje pre nekoliko godina kada su na različitim vestima bez prestanka prenosili pad Muamera el Gadafija, predstavljajući je kao mesto puno problema, nasilja i verskog ekstremizma zbog čega je gotovo nemoguće kročiti unutra. Uprkos neprijateljskoj klimi koja je vladala prethodnih godina, glavni grad, Tripoli, je domaćin arhitektonskih kompleksa neprocenjive vrednosti koji potiču iz perioda rimskih foruma. Luksuzni hoteli se otvaraju u gradu u iščekivanju turista koji bi da promene svoje mišljenje o Libiji.

Gvineja Bisao

FOTO: Tourist Destinations

Ova država koja se nalazi na afričkoj obali Atlantika je vekovima bila portugalska kolonija i nasledila je evropsku kulturu, spojivši je sa mudrošću domorodačkih plemena. Osim glavnog grada, Bisaoa, najveća atrakcija je Bijagos, njen arhipelag sa desetinama potpuno netaknutih ostrva, zatim mangrove sa bujnom vegetacijom i stanovnicima kojih je malo, ali su ljubazni i spremni da učine vašu avanturu nezaboravnom.

Turkmenistan

FOTO: Imgrum

Ako ste mislili da je najneobičnija azijska država Severna Koreja, bez sumnje ste se prevarili. Mnogo zapadnije i sa izlazom na Kaspijsko jezero, teritorija veličine Nemačke čuva tajne vredne naučno-fantastičnih filmova. Ašhabad, glavni grad, jedan je od najbolje uređenih gradova na svetu i ne može da se poredi ni sa jednim drugim mestom gde ste ranije putovali. To je mesto sa najviše mermernih zgrada, a na nekoliko kilometara odatle se nalazi i krater Darvaza, izvorište zemnog gasa poznatije pod nazivom Vrata pakla.


IZVOR: Cultura colectiva

Dejana voli da čita, putuje i pomaže drugima.

***

Pročitajte i:

10 najboljih tehnoloških gradova na svetu
Ovo je 10 najrazvijenijih gradova iduće decenije
Ovo su najlepši svetski hramovi

***

Ovaj tekst nastao je našom željom da mladi, koji žele da se oprobaju u prevođenju tekstova sa španskog, to iskustvo steknu i unaprede kod nas. Ukoliko želiš da budeš prevodilac u našem mladom timu, CV uz jedan prevedeni tekst, sa izvornim, pošalji na radionicaspanski@gmail.com, sa naznakom Prijava/Prevodilac. Otvoreno za sve od 15 do 35 godina. Prijem novih članova vršimo do svakog prvog dana u mesecu.


Želim povremeno da dobijam mejlove od portala o vestima, najnovijim konkursima i aktivnostima OVDE

Odricanje od odgovornosti

Komentari

VESTI