иСербиа - 10 најмање посећених земаља на свету

Ако још увек нисте одлучили где ћете провести летњи одмор ове године, а волите авантуре и јединствена места, предлажемо вам да размотрите ових десет егзотичних предлога.

ФОТО: Pixabay

Превела: Дејана Јеремић

Париз, Њујорк или Лондон. За љубитеље урбане средине нема бољег места од великих градова са богатом историјом, уметношћу и културом. У случају оних који сањају да се удаље од градова и да пронађу мир у кристалним водама и белом песку, Канкун, Рио де Жанеиро или Аруба се појављују у колективној свести. Што се тиче романтичних дестинација, Венеција, Гванахуато или Кали су неке од најпосећенијих на свету.

Свако место има потенцијал за савршени сценарио одмора из снова. Међутим, постоје земље чије име не говори апсолутно ништа, где туризам готово и да не постоји и у које нико не сања да отпутује. Ипак, за најбоље путнике, за оне који знају да свако место има нешто да понуди, постоје места која још увек нису откривена за већину туриста и која скривају атракције за појединце, будући да никога не занима да их посећује.

У којим државама има најмање туриста и зашто би требало да будете међу мањином која их посећује? Ово је десет земаља у којима можете да доживите праву авантуру:

Науру

<имг цласс="тфлоат" срц="хттп://с13.постимг.орг/лиqнуј1мф/Науру-цорал-сандс.јпг" />

ФОТО: Travel Tourism Blog

Изгубљено острво северно од Аустралије је трећа најмања држава на свету и, у исто време, место које прима најмање туриста годишње (око 160). Ова територија се не појављује ни у једном туристичком водичу, а ипак, њене бајковите стеновите плаже подсећају на најлепши сан о одмору на нетакнутом острву.

Сомалија

<имг цласс="тфлоат" срц="хттп://с13.постимг.орг/ц0ј8туе53/могадис_28_06_17.јпг" />

ФОТО: Skyscraper City

Захваљујући бурном XX веку који је ова држава прегрмела, природне лепоте остале су засењене пиратима, државним ударима и веома неравноправном расподелом богатства. Међутим, од пре најмање једне деценије услови се побољшавају у Могадишу, обалском главном граду. Корални гребен њених плажа је остао скоро нетакнут захваљујући слабој посећености, а хотели на корак од плаже су најјефтинији на свету.

Тувалу

<имг цласс="тфлоат" срц="хттп://с14.постимг.орг/т1уцицп7л/тувалу_28-06_17.јпг" />

ФОТО: Pinterest

Осам полинежанских острва која чине ову државу примају једва нешто више од хиљаду посетилаца годишње, али је ова цифра у драстичном порасту. Природна лепота ових острва, чисто плаво море и мир или смиреност са којим Тувалуанци прихватају живот, поред локалног јачања туризма, одлични су разлози за упознавање ових острва. Ово је изванредно место да заборавите све остало и да се повежете са природом.

Маршалска острва

<имг цласс="тфлоат" срц="хттп://с10.постимг.орг/ттq97уоиx/марсхаллс_28_06_17.јпг" />

ФОТО: Huffington Post

Ова острва су једна од најбоље чуваних тајни Тихог океана за путнике који воле јединствена искуства: изненађујуће је то да велики хотелски комплекси још увек нису стигли на овај архипелаг што је добро за миран живот становништва и непревазиђено богатство морске фауне. У њиховим кристалним водама има више од хиљаду врста риба и више од двеста врста корала, што је рај за оне који воле море и морски живот.

Сао Томе и Принсипе

<имг цласс="тфлоат" срц="хттп://с7.постимг.орг/в849бqбјф/сао-томе-анд-принципе_28_06_17.јпг" />

ФОТО: United Nations Development Programme - Climate Change Adaptation

Ради се о два живописна острва одвојена од Африке у Атланском океану где вас очекује егзотична авантура усред густе џунгле, активни вулкани достојних научне фантастике и хотелски комплекси који комбинују ексклузиван луксуз са аутентичним елементима негостопримљиве унутрашњости острва. Иако ови комплекси махнито расту у главном граду, само португалске туристичке агенције организују путовања на ову дестинацију коју морате посетити, што и не чуди имајући у виду да су острва раније припадала Португалу.

Кирибати

<имг цласс="тфлоат" срц="хттп://с9.постимг.орг/вј2у4хмтб/Кирибати_28_06_17.јпг" />

ФОТО: Pinterest

Тридесет три корална гребена и острва пуна вегетације и природних добара која дају облик Кирибатима су хир природе и имају једну особеност: налазе се на нултом меридијану што значи да свака Нова година прво стиже код њих и то је добар разлог да журка сваког 31. децембра буде једна од најбољих на свету. На њиховим плажама се покрећу амбициозни пројекти хотелских комплекса, Б&Б-а (Бед & Бреакфаст), хотела и инфраструктуре у развоју од којих се очекује да привуку још више посетилаца.

Јужни Судан

<имг цласс="тфлоат" срц="хттп://с13.постимг.орг/6вмyв5гxз/судан-дел-сур.јпг" />

ФОТО: Cultura Colectiva

Смештена у центру афричког континента, ова држава, мада је многима непозната (стекла је назависност 2011), има најбоље од Африке без претеривања и високих цена као у Кенији, Танзанији или Јужноафричкој Републици. После скупог грађанског рата који је поделио нацију протеклих година, влада, као и различите фирме посвећене услужној делатности, улажу милионе долара да поново покрену туризам, а у понуди соба је велики спектар могућности за свачији џеп.

Либија

<имг цласс="тфлоат" срц="хттп://с16.постимг.орг/х3кгм4св9/лyбиа_28_06_17.јпг" />

ФОТО: Pinterest

Ова земља се нашла у центру пажње пре неколико година када су на различитим вестима без престанка преносили пад Муамера ел Гадафија, представљајући је као место пуно проблема, насиља и верског екстремизма због чега је готово немогуће крочити унутра. Упркос непријатељској клими која је владала претходних година, главни град, Триполи, је домаћин архитектонских комплекса непроцењиве вредности који потичу из периода римских форума. Луксузни хотели се отварају у граду у ишчекивању туриста који би да промене своје мишљење о Либији.

Гвинеја Бисао

<имг цласс="тфлоат" срц="хттп://с4.постимг.орг/4цyс5тлб1/гуинеа-биссау.јпг" />

ФОТО: Tourist Destinations

Ова држава која се налази на афричкој обали Атлантика је вековима била португалска колонија и наследила је европску културу, спојивши је са мудрошћу домородачких племена. Осим главног града, Бисаоа, највећа атракција је Бијагос, њен архипелаг са десетинама потпуно нетакнутих острва, затим мангрове са бујном вегетацијом и становницима којих је мало, али су љубазни и спремни да учине вашу авантуру незаборавном.

Туркменистан

<имг цласс="тфлоат" срц="хттп://с7.постимг.орг/лq525оyу3/туркеменистан_06_28_17.јпг" />

ФОТО: Imgrum

Ако сте мислили да је најнеобичнија азијска држава Северна Кореја, без сумње сте се преварили. Много западније и са излазом на Каспијско језеро, територија величине Немачке чува тајне вредне научно-фантастичних филмова. Ашхабад, главни град, један је од најбоље уређених градова на свету и не може да се пореди ни са једним другим местом где сте раније путовали. То је место са највише мермерних зграда, а на неколико километара одатле се налази и кратер Дарваза, извориште земног гаса познатије под називом Врата пакла.


ИЗВОР: Cultura colectiva

Дејана воли да чита, путује и помаже другима.

***

Прочитајте и:

10 najboljih tehnoloških gradova na svetu
Ovo je 10 najrazvijenijih gradova iduće decenije
Ovo su najlepši svetski hramovi

***

Овај текст настао је нашом жељом да млади, који желе да се опробају у превођењу текстова са шпанског, то искуство стекну и унапреде код нас. Уколико желиш да будеш преводилац у нашем младом тиму, ЦВ уз један преведени текст, са изворним, пошаљи на radionicaspanski@gmail.com, са назнаком Пријава/Преводилац. Отворено за све од 15 до 35 година. Пријем нових чланова вршимо до сваког првог дана у месецу.


Желим повремено да добијам мејлове од портала о вестима, најновијим конкурсима и активностима OVDE

Odricanje od odgovornosti

Коментари

ВЕСТИ